Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Να φτιάξουμε ξερά σύκα ή παστελαριές.....

Σύκα: Ένα φρούτο που αφθονεί στην Ελλάδα και ειδικά τον Αύγουστο.
Ένα φρούτο που ξετρελαίνει μικρούς αλλά και μεγάλους. Κάθε συκιά βγάζει άφθονα σύκα τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να μην καταναλώνονται και να σαπίζουν στα δέντρα πάνω....
Από τα παλιά χρόνια, ακόμα και από την αρχαιότητα όμως οι Έλληνες κατανάλωναν τα σύκα όλο τον χρόνο, ειδικά το χειμώνα τα είχαν σαν σημαντική πηγή ενέργειας. Πως;;;
Μα φυσικά διατηρώντας τα ξερά!!!!

Όχι δεν ξεραίνονται μόνο τα σύκα
μιας ποικιλίας (τσαπέλες) που καλλιεργούν στην Μεσσηνία και όλοι γνωρίζουμε από την αγορά σαν σύκα καλαματιανά!
Εδώ θα πω πως μπορούμε να ξεράνουμε οποιοδήποτε σύκο και να το διατηρήσουμε επί μακρόν στο σπίτι μας.
Μαζεύουμε ώριμα και γερά σύκα τα πλένουμε καλά και τα ανοίγουμε στην μέση....
Άλλοι τα πιέζουν ελαφρά για να ανοίξουν απλά, αλλά αυτό ελλοχεύει τον κίνδυνο να μην διαπιστώσεις την ύπαρξη μικρών σκουληκιών μέσα σε αυτά, κάτι που συναντάμε συχνά στα σύκα...
Τα βάζουμε σε σχάρες πάνω σε ταψί και τα σκεπάζουμε με τούλι ή λεπτές γάζες για να αποτρέψουμε στις μύγες και άλλα έντομα να τα πλησιάζουν.
Ξέρετε πόσο ελκυστικά είναι τα σύκα σε έντομα αλλά και πτηνά....

Μετά από 2 περίπου βδομάδες που τα έχουμε στον ήλιο έχουν ψηθεί αρκετά.....
Εδώ αρχίζουν οι παραλλαγές κάθε τόπου: άλλοι τα παραγεμίζουν με σουσάμι, άλλοι με καρύδια, άλλοι τα αφήνουν όπως είναι.....
Πάντως με σουσάμι, κανέλα και αμυγδαλόψιχα παραγεμισμένα τους δίνει μια επιπλέον γεύση!

Στην συνέχεια τα τοποθετείς σε ένα ταψί και τα ψήνεις ελαφριά για 20 λεπτά σε φούρνο στους 100 βαθμούς....
κι εδώ υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις:
Άλλοι τα ψήνουν ακόμα και στους 160 βαθμούς, ενώ σε ορισμένα μέρη τα ζεματίζουν σε καυτό νερό και στην συνέχεια τα ξανά ξεραίνουν στον ήλιο...
Πάντως επειδή έχω δοκιμάσει πολλές παραλλαγές ,πιστεύω ότι για να παραμείνουν μαλακά το φούρνισμα στους 100 βαθμούς, η το ζεμάτισμα σε καυτό νερό υπερτερεί!
τέλος τα τοποθετείς σε γυάλινα δοχεία που κλείνουν καλά, και ανάμεσα στα σύκα βάζεις και μερικά φύλλα δάφνης για να συντηρηθούν καλύτερα...
Εύκολο είναι, χρονοβόρο μεν, αλλά πολύ εύκολη διαδικασία.....
Άλλωστε μην ξεχνάς ότι τα ξερά αυτά σύκα που έφτιαξες εσύ, ξέρεις ότι είναι υγιεινα και δεν περιέχουν άλλα συντηρητικά ή φάρμακα....
skouliki
 

5 σχόλια:

  1. πολύ ωραία ενημερωτική ανάρτηση έκανες.....συκα πολύ νόστιμα...να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Homemade σε ευχαριστω, ισως να βρεις πολλες συνταγες για τα ξερα συκα.... εγω απλα εγραψα εδω πως φτιαχνω τα ξερα σύκα.....
    σε ευχαριστω πολυ
    καλημερααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΛΛΑ ΑΦΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΨΕΙ...

    ΠΑΩ ΝΑ ΚΑΝΩ copy-paste ΝΑ ΤΗΝ ΔΩΣΩ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΗ...

    ΚΡΙΜΑ...

    tilemaxos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπορείτε να τα βράσετε για λίγο σε νερό όπου έχετε ρίξει δαφνόφυλλα, ξυλάκια κανέλλας και γαρύφαλλα. Αποκτούν μια υπέροχη αρωματική γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!