Αγόρασα από την λαϊκή της γειτονιάς 2 κιλά γαύρο, προσφορά με 3 Ευρώ το κιλό…..
Βρώμικη δουλειά, αλλά γίνεται μόνο με το χέρι, τραβώντας το κεφάλι του μέχρι να αποκολληθεί από το σώμα…
Πλένουμε καλά τα σώματα με μπόλικο νεράκι!!!
Στην συνέχεια στοιβάζουμε τους γαύρους με την σειρά σε ένα τάπερ….
Αφήνουμε το τάπερ με το γαύρο αλατισμένο, χωρίς το καπάκι από 16έως 24 ώρες εκτός ψυγείου, χωρίς να επέμβουμε καθόλου, το αλατόνερο που θα βγει από το ψαρί δεν θα το αφαιρέσουμε, αλλά θα το αφήσουμε εκεί να σκεπάζει τα πάντα….
Μετά την πάροδο αλατίσματος των 16 έως 24 ωρών, πλένουμε εκ νέου όλο το γαύρο βγάζοντας τον από το τάπερ…..
Προσοχή: όχι μέσα στο ταπερ, αλλά καλό πλύσιμο έναν έναν για να φύγει όλο το αλάτι. Αν δεν το κάνουμε αυτό οι πάνω στρώσεις από γαύρο κατά το φαγητό θα είναι εντάξει αλλά οι τελευταίες στο πάτο θα είναι υπερβολικά αλμύρες.
Όταν πλύνουμε καλά το γαύρο τον ξαναβάζουμε στο τάπερ σε στρώσεις και ρίχνουμε ξύδι μέτριο, μέχρι που να σκεπάσουμε τον γαύρο. Το αφήνουμε πάλι για 16 μέχρι 24 ώρες μέσα στο ξύδι για να πάρει γεύση.Μετά από αυτό ξαναπλώνουμε τον γαύρο και τον τοποθετούμε στο τάπερ στο οποίο θα τον αποθηκεύσουμε τελικά….
Ανάμεσα στις στρώσεις ρίχνουμε: δεντρολίβανο δαφνόφυλλα λίγο σκόρδο, γενικότερα βάζουμε όποιο μπαχαρικό μας αρέσει η γεύση του, αλλά προσοχή, μην το παρακάνετε.
Όταν ολοκληρώσετε το στίβαγμα του γαύρου μέσα στο ταπερ, ρίχνουμε λάδι μέχρι να τον σκεπάσουμε. Καλό είναι να μην βάλουμε μόνο ελαιόλαδο, διότι αυτό έχει την τάση να πήζει και να δείχνει άσχημη όψη. Βάζουμε λοιπόν μισό ελαιόλαδο κι μισό σπορέλαιο (ηλιέλαιο ας πούμε). Βάζουμε το τάπερ στο ψυγείο και μετά από μια εβδομάδα είναι έτοιμο για κατανάλωση. Η γεύση του θα σας συναρπάσει. Υπόψη σας ότι: δεν είναι κυρίως πιάτο, συνοδευτικό είναι στα όσπρια ή μεζές για ουζάκι. ….. Μην το φάτε με μιας και φτάσει η πίεση σας στα ουράνια!
skouliki
ποσο καιρο διατηρειτε?
ΑπάντησηΔιαγραφήεχω στο ψυγείο μου γαυρο 4 μηνών, γιατι το καλοκαίρι δεν πολυτρωω , κι όμως ειναι φρεσκότατο οταν το δοκίμασα πριν λιγες μερες
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική συνταγη, συγχαρητηρια!
ΑπάντησηΔιαγραφή