Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Πως να φυτέψετε τριανταφυλλιές στον κήπο σας χωρίς κανένα κόστος.


Μια μικρή αδυναμία μου είναι η κηπουρική. Μπορεί να μην έχω δικό μου κήπο, όμως βρίσκω τον τρόπο να έρχομαι σε επαφή με την γη. Με το κείμενο αυτό θέλω θα δώσω το έρεισμα σε ορισμένους φίλους, να ασχοληθούν και αυτοί με την γη. Βρισκόμαστε στο 40ημερο των Χριστουγέννων και έλεγε η γιαγιά μου ότι φυτέψεις τώρα θα φυτρώσει. Πράγματι, το έχω δοκιμάσει και έχει αποτέλεσμα. Εκείνο που φυτεύεται εύκολα και έχει επιτυχία είναι η τριανταφυλλιά. Κόβουμε λοιπόν  αυτή την εποχή τους βλαστούς από τριανταφυλλιές που είχαν ανθίσει, σε μήκος 20 περίπου εκατοστών, ή να έχουν 4- 5 μίσχους με φύλλα.
 Χτυπάμε το βλαστό να σπάσει, η βγάζουμε το φλοιό από το κάτω μέρος περίπου 2 εκατοστά του βλαστού αυτού.

Ανοίγουμε στο έδαφος, στο σημείο του κήπου που θέλουμε να βάλουμε το φυτό, μια τρύπα βάθους 20 εκατοστών περίπου και διαμέτρου τουλάχιστον 5 εκατοστών. Ρίχνουμε χωνεμένη κοπριά μέσα μέχρι την μέση περίπου. Τοποθετούμε το βλαστό μαζί με τα φύλλα μέσα στην τρύπα, έτσι ώστε να είναι  πάνω στην κοπριά το σπασμένο ή το αποφλοιωμένο κομμάτι του βλαστού, αλλά να εξέχουν από την επιφάνεια της γης δυο- τρεις μίσχοι με φύλλα. Κρατώντας όρθιο το βλαστό, ρίχνουμε άμμο ψιλή εναλλάξ με χωνεμένη κοπριά στρώση- στρώση και με ένα καλάμι ή ξύλο την πιέζουμε το υλικό με ελαφρές μαλάξεις  να στριμωχτεί κοντά στον βλαστό και να μην μείνει κενό με αέρα. Προσοχή να μην τραυματίσουμε το φυτό κατά την διαδικασία αυτή, ειδικά εκεί που είναι ο μίσχος με τα φύλλα, διότι εκεί θα βγάλει το νέο μπουμπούκι η την ρίζα αν αυτό είναι μέσα στο έδαφος.


 Όταν γεμίσει η τρύπα με την άμμο - κοπριά ρίχνουμε αρκετό νερό, έτσι ώστε να υγρανθεί καλά όλο το μίγμα αυτό. Η υγρή κοπριά θα κρατήσει σε συνεργασία τόσο νερό οσο ακριβώς θέλει το φυτό για να αναπτυχτεί.
Η φύτευση της τριανταφυλλιάς μας έχει ολοκληρωθεί. Αν στην περιοχή σας κάνει παγωνιές και έχει χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα,  μπορείτε να σκεπάσετε με ένα κομμένο πλαστικό  μπουκάλι διαφανές (νερού ας πούμε) το φυτό, για την προστασία του από τον παγετό, μέχρι την άνοιξη. Η μόνη φροντίδα σας, μέχρι να δείτε τα αποτελέσματα της καλλιέργειας σας είναι να απομακρύνεται τα αγριόχορτα από κοντά και να φροντίζεται όταν έχει ξηρασία να το ποτίζετε. Η επιτυχία της μεθόδου αυτής είναι από την εμπειρία μου σχεδόν απόλυτη.
Το ίδιο ακριβώς μπορείτε να κάνετε και σε γλάστρες και να κάνετε τη μεταφύτευση στο έδαφος το καλοκαίρι  όταν δείτε ότι το νέο φυτό έχει αναπτύξει ριζικό σύστημα και έχει βγάλει νέους βλαστούς.
Δυο σημεία που πρέπει να προσέξουμε είναι:
Μην κάνετε μεγάλο λάκκο γύρω από το φυτό για να μην κρατά νερά της βροχής, αυτό θα το καταστρέψει.
Μην αμελήστε αν δεν βρέξει για μερικές ημέρες και δείτε το έδαφος να ξεραινέται να ποτίσετε το φυτό.

Αν στην περιοχή σας ήδη έχουν πέσει τα φύλλα και δεν έχετε νέους βλαστούς  για να φυτέψετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  ξυλώδη περυσινά κομμάτια από τριανταφυλλιά  με την ίδια ακριβώς μέθοδο. 
Κλείνοντας το άρθρο, να σας πω οτι ορισμένες ποικιλίες τριανταφυλλιών  με διάφορα χρώματα είναι δύσκολες στον πολλαπλασιασμό τους, κόκκινες, ροζ, άσπρες κίτρινες είναι οι εύκολου αναπτύξεως.
Καλή σας επιτυχία στην προσπάθεια σας λοιπόν.
skouliki

3 σχόλια:

  1. http://skouliki-skoulikia.blogspot.gr/2012/11/blog-post_11.html
    και η συνεχεια στο αρθρο αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες!

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αγαπο πολυ της τριανταφυλες κ ευχαρηστο αυτους που μας δηνοναι σημβουλες πος να τα φυτεψουμε σας ευχαρηστο θα δοκημασο πανο σαυτο που γραφης γιασου κ να μας γραφης κ αλα για τα φυτα ειναι τα αγαπημεναμου κ εγο ασχολουμαι πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!