Η λιαστή παραδοσιακή σάλτσα ντομάτας της Λουκίας! |
Παίρνεις πολύ ώριμες ντομάτες φυσικά όχι σάπιες.
Τις τρίβεις στον τρίφτη για να φύγουν οι φλοιός και κρατάς μόνο το περιεχόμενο και μετά το περνάς από τρυπητό σουρωτήρι για να φύγουν τα σπόρια και να μείνει μόνο ο ζωμός της ντομάτας. Αυτή είναι η δυσκολία στο όλο εγχείρημα παράγωγης δικού μας ντοματοπελτέ.
Το ζουμί που προκύπτει το αδειάζουμε σε πάνινη σακούλα, μια μαξιλαροθήκη καθαρή είναι πολύ καλή για αυτήν την δουλειά.
Κρεμάμε το πάνινο αυτό σακούλι για να στραγγίξουν τα πολλά υγρά, αν θέλουμε ταράζουμε κάπου κάπου το περιεχόμενο για να φύγουν τα πολλά υγρά γρηγορότερα.
Μετά από 12 ώρες περίπου έχει στραγγίξει ο πελτές και είναι παχύρρευστος .
Αδειάζουμε το πελτέ σε ρηχά ταψιά και ρίχνουμε από πάνω αλατι χοντρό για να μην πηγαίνουν έντομα. Αν θέλουμε επιπρόσθετα σκεπάζουμε τα ταψιά με τούλι. Προσοχή στο αλατι, να μην του ρίξτε πολύ και γιάνει λύσσα.
Έπειτα από 5 μέρες περίπου στον ήλιο έχει πάρει σκούρο κοκκινοκαφετί χρώμα ο πελτές και είναι σχεδόν στεγνός και τρίβει ελαφρώς. Για να μην μουχλιάσει και βγάλει μια άσπρη φλούδα πάνω ο πολτός, ανακατεύουμε τον πολτό πρωί βράδυ. Αν είσαι βιαστικός, μπορείς να βάλεις τα ταψιά με τον πελτέ στον φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία για 1 ώρα περιπου. Έχει το ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα με τις 5 μέρες ηλίου, μα κάποιες εκπτώσεις στην γεύση, αλλά χωρίς κανένα κίνδυνο μούχλας.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βαζάκια με τον ντοματοπολτό αυτό, ρίχνουμε πάλι λήγω αλατι από πάνω και λίγο λάδι για να μην ερχεται σε επαφή με τον αέρα. Τα βαζάκια με τον πελτέ φυλάσσονται σε σκιερό και δροσερό μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα!
Καλή σας επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!