Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

H τελετή για τον βομβαρδισμό του Σουηδικού πλοίου του Ερυθρού Σταυρού Βίριλ (Wiril) στις 7 Φεβρουαρίου 1944 απο βρετανικά αεροσκάφη

Ο Δήμος Χίου τιμώντας Σουηδούς και Έλληνες εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού, που έδωσαν την ζωή τους στην προσπάθεια ανακούφισης του πεινασμένου χιώτικου λαού, αλλά και απλούς πολίτες θύματα του βομβαρδισμού του Σουηδικού πλοίου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού,

 «WIRIL», στο λιμάνι της Χίου,
τελεσε σήμερα 13η Φεβρουαρίου 2011, στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου, μνημόσυνο για όλα τα θύματα του βομβαρδισμού.
Μετά τη θρησκευτική τελετή και την ομιλία στο ναού, ακολουθήσε τρισάγιο στο χώρο της αναθηματικής μαρμάρινης πλάκας (μπροστά στο Τελωνείο Χίου), και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και φορείς της πόλης.








Δυστυχώς για άλλη μια φορά, την όλη τελετή τίμησαν ελάχιστοι συμπατριώτες μας, δείχνοντας την έλλειψη ιστορικής μνήμης που μας διακρίνει........

Ας παραθέσω λοιπόν το ιστορικό γεγονός του βομβαρδισμού:

Στις 7 Φεβρουαρίου 1944, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11,40 π.μ. έξι Βρετανικά βομβαρδιστικά επιτέθηκαν στο Σουηδικό πλοίο του Ερυθρού Σταυρού Βίριλ ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Χίου, σύμφωνα με το ημερολόγιο του πλοίου μεταφρασμένο στα Αγγλικά, που κατόρθωσε να βρει η φιλόλογος Σοφία Καρασούλη στα αρχεία του Βρετανικού Public Record Office όταν βρισκόταν στο Λονδίνο. Το Βίριλ χωρητικότητας 1225 τόνων με πλήρωμα 17 ατόμων, εκτελούσε δρομολόγιο μεταξύ Πειραιά και νησιών του Αιγαίου για να διανείμει σιτάρι από τον Καναδά. Οι τρεις αλλεπάλληλες επιθέσεις κατά του πλοίου έγιναν από χαμηλά.
Το Βίριλ έφερε διακριτικά σημεία του Ερυθρού Σταυρού, και τα Σουηδικά χρώματα στο κατάστρωμα και τα πλευρά. Δεν βρισκόταν κοντά σε στρατιωτικό στόχο. Ο απολογισμός της επίθεσης εκτός τις καταστροφές στο πλοίο, 15 νεκροί και 60 τραυματίες.»
Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Σουηδός αντιπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Νιλς Έρικ Νίλσον.
Η αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων του Βίριλ εντοιχισμένη στο τελωνείο της Χίου αναγράφει 17 νεκρούς χωρίς να περιέχει και τον Όττο Βισχάουζερ της γερμανικής οικονομικής υπηρεσίας.

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητό μου Σκουλίκι, θα ήθελα να σε συγχαρώ για τις δημοσιεύσεις σου, σχετικά με ό,τι αφορά το καθήκον μας προς την Πατρίδα και τις θυσίες τών Ελλήνων και Φιλελλήνων για μια ελεύθερη και ακέραιη Ελλάδα.
    Εύχομαι αυτόν τον πατριωτισμό να τον ενισχύει πάντα το φωτεινό τους παράδειγμα. -

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!