Oπως μας λέει ο Λεωνίδας Ζώης στο "ιστορικό και λαογραφικό" του λεξικό, η σταφίδα καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στη Ζάκυνθο επι βενετών με διάφορά ονόματα και με γνωστότερο το "λιανορώγι" από το οποίο κατασκευαζόταν ο "τσιμπίμπος".
Από έγγραφο του 1516 προκύπτει ότι ένας Ιάκωβος Σιγούρος, παραχωρεί σε κάποιον γερακάρη ένα χωράφι στη θέση Βαρρές όπου το 1518 εφύτευσε κλίματα σταφίδας που τα έφερε ενας Θεοδόσης απο την Κόρινθο της νήσου του Πέλοπος.
Γι΄ αυτό και ονομάζεται "κορινθιακή".
Από τότε άρχισαν να φυτεύονται συστηματικά κλίματα σταφίδας σε όλο τον κάμπο της Ζακύνθου, που ήταν και το σπουδαιότερο εισόδημα των κατοίκων απο την εξαγωγή της στο εξωτερικό.
πηγή: Kaiti Limouri-ΖΑΚΥΝΘΟΣ: ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΑ, ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ...
Σχόλιο από Skouliki: Ευχαριστώ θερμά την Καίτη Λυμούρη για την διάθεση της πνευματικής της ιδιοκτησίας προς δημοσίευση εδώ!!
πηγή: Kaiti Limouri-ΖΑΚΥΝΘΟΣ: ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΑ, ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ...
Σχόλιο από Skouliki: Ευχαριστώ θερμά την Καίτη Λυμούρη για την διάθεση της πνευματικής της ιδιοκτησίας προς δημοσίευση εδώ!!
πεντανοστιμηηηηηη
ΑπάντησηΔιαγραφήτην εχω δοκιμασει
καλησπέρα Διαδρομη, ναι και ειναι πολυ νοστιμη, εκαναν εξαγωγη στην αγγλια για χρηση στην ζαχαροπλαστικη....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το γνωρίζατε για την κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό κλινικές μελέτες που είναι ήδη δημοσιευμένες σε έγκριτα, διεθνή, επιστημονικά περιοδικά, αποδεικνύεται ότι από την ένταξή της κορινθιακής σταφίδας στην καθημερινή διατροφή υπάρχει σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση, δημιουργείται «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, μειώνεται η «κακή» χοληστερίνη, παρατηρείται θετική επίδραση στην υγεία των καπνιστών και στα πλαίσια μια ισορροπημένης διατροφής δεν υπάρχει καμία αρνητική επίδραση στους διαβητικούς!
Μάθετε περισσότερα εδώ:
https://greekraisins.wordpress.com/
https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
http://goo.gl/GdRG1R