Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Πουρνάρι.....

Τώρα με τα τζάκια ξαφνικά όλοι μάθαμε για το ξύλο πουρναριού, κάνει καλή φωτιά και ειναι πολυ αποδοτικό σε θέρμανση ξύλο. Όμως ποιος στην πραγματικότητα ξέρει για αυτό το θάμνο -δέντρο;

Στο διαδίκτυο θα το βρούμε σαν έναν θάμνο που ειναι ευρύτατα διαδεδομένος σε όλη την Ελλάδα. Όμως δεν ειναι απλά ένας θάμνος, το συναντάμε και σαν δέντρο και μάλιστα σε πολυ μεγάλο μέγεθος, αρκεί να γλυτώσει από τους ξυλοκόπους και τους εμπρηστές.

Το φθινόπωρο ωριμάζει και ο καρπός του που μοιάζει με το βελανίδι, περιέχει πολυ άμυλο αλλά λόγω των τανινών που περιέχουν ειναι στυφά στην κατανάλωση τους. Σε παλιότερες εποχές αποτελούσαν και τροφή των ανθρώπων, ειδικά σε περιόδους πείνας όπως στην κατοχή, που έφτιαχναν μετά από ειδική επεξεργασία αλεύρι από βελανίδια.

(Η εύκολη επεξεργασια αφαίρεσης τανινών γίνεται με το να σπάσουμε τον καρπό σε μικρά κομματια και να τον πλυνουμε με νερό, μετά στέγνωμα και ειναι έτοιμο για να το κάνεις αλεύρι, Απλά το λέω γιατι που ξέρεις αν θα χρειαστεί εκ νέου να φάμε βελανίδια... χιιχιχιχ).


  Πάντως σήμερα τα βελανίδια του πουρναριού αποτελούν εξαίσιο μεζέ για τα αγριογουρουνα και τις κατσίκες....

3 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον. Έμαθα πρόσφατα ότι τα κανονικά βελανίδια τρώγονται, δεν ήξερα τι ισχύει για τ του πουρναριού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΗΜΕΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩς ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΗΞΕΡΑΝ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ

      Διαγραφή
  2. Αγέρωχο, σκληρό και όμορφο δέντρο!

    Συναντάται σε αγροκτήματα, σε στάνες και σε γραφικές εκκλησίες και στέκει περήφανο με πυκνή φυλλοσιά και στιβαρό κορμό. Λογγώνει βουνά, βγαίνει ως χαμηλός θάμνος σε κορυφές, φύεται σε διάφορα μεγέθη και σε διάφορους τόπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!