Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Ας φτιάξουμε βάλσαμο, ή σπαθόλαδο!


Σε όλη την εξοχή, δίπλα σε δρόμους μονοπάτια αλλά και στο βουνό, αυτή την εποχή ανθίζει αυτός ο σεμνός θάμνος.

Βάλσαμο  ή σπαθόχορτο

Κίτρινα ανθάκια χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο που να σου τραβά την ματιά με την πρώτη. Όμως αυτό το σεμνό και απλό φυτό από την αρχαιότητα είναι γνωστό στον άνθρωπο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Επουλώνει τις πληγές και το έλαιο του κάνει για κάθε δερματοπάθεια.  
   Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι θεραπεύει ακομα και τις αϋπνίες τους στομαχόπονους, την κατάθλιψη κτλ. Φτάνουν σε σημείο να του αποδίδουν μαγικές ιδιότητες.


άνθη  σπαθόχορτου
Έτσι αποφάσισα να φτιάξω και εγώ το δικό μου βάλσαμο η σπαθόλαδο.
Μα γιατί το λένε σπαθόχορτο;;;
Το όνομα αυτό το ακολουθεί από την αρχαιότητα διότι το χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες μετά την μάχη με τα σπαθιά για να επουλώσουν γρήγορα τις πληγές που είχαν από την μάχη εξαιτίας των λογχών και των σπαθιών…
Αλλά και το όνομα βάλσαμο μας τα λέει όλα.
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στην παρασκευή του ελαίου αυτού:
Μαζεύουμε ανθάκια από το σπαθόχορτο, ο Ιούνιος είναι ο καλύτερος μήνας για αυτήν την δουλειά.
   
κάνοντας το σπαθόλαδο


Τα τοποθετούμε σε βαζάκι διαφανές γυάλινο και γεμίζουμε με ελαιόλαδο μέχρι να σκεπάσει τα άνθη…. Το βάζο μαζί με τα άνθη και το λάδι το αφήνουμε για σαράντα μέρες σε μέρος που το χτυπά ο ήλιος σχεδόν όλη μέρα. Από την δεύτερη κιόλας μέρα θα δούμε να αλλάζει το χρώμα του λαδιού και να γίνεται κόκκινο…. Μετά από σαράντα μέρες το λάδι έχει γίνει κόκκινο και είναι έτοιμο για χρήση… Το σουρώνουμε για να αφαιρέσουμε τα άνθη και γεμίζουμε μπουκάλι με το λάδι αυτό. Σε κάθε κόψιμο , κάψιμο η άλλη δερματοπάθεια απλά βάζουμε λίγο βάλσαμο και το θαύμα της ίασης έρχεται γρήγορα από μόνο του! Καλή μας επιτυχία λοιπόν!!!!!!!!!!

skouliki

2 σχόλια:

  1. ΑΧ βρε σκουλήκι μου, μ έχετε εξιτάρει μ αυτό το φυτό και όπου κι αν ψάξω δεν το βρίσκω στον τόπο μας.
    Εχω ήδη ένα μπουκαλάκι δωρο και το χρησιμοποιώ μ ευλάβεια.
    Φιλάκια πολλά απο την Πατρίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kαλο απόγευμα απο την χιο, κι ομως το εχω δει πανω στον δρομο προς το κοιλιωμενο...... αυτη την εποχη κιτρινιζει στις ακρες του δρομου, φιλια στην πατριδα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!