Γενικά :
Σε συνέχεια των συνταγών για τραχανά (πάτα εδώ να δεις)
Μπορεί πολλοί να μην έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον τραχανά. Για εμένα προσωπικά ειναι ένα καλό γεύμα ιδιαίτερα τις κρύες μέρες του χειμώνα...
Όμως ποτέ δεν ξέρεις πότε η γνώση θα σου χρειαστεί, Οπότε ας μάθουμε μερικά χρήσιμα πραγματακια για την επιβίωση μας.
Ο τραχανάς έχει προέλθει από την ανάγκη του ανθρώπου να αποθηκεύσει τροφές χωρίς την χρήση της τεχνολογίας (ψυγείο) οπότε το πεδίο ειναι ελεύθερο για κάθε πειραματισμό!!
Ο Τραχανάς είναι ξηρό προϊόν σιταριού (κονάρι) που ζυμώνεται μαζί με πρόβειο ή / και αίγειο γάλα. Παράγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ονομάζεται επίσης η σούπα που ετοιμάζεται βράζοντας το ξηρό αυτό προϊόν σε νερό.
ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Υλικά:
-500 γρ. καθαρισμένα κρεμμύδια
-500 γρ. καθαρισμένες πιπεριές φλωρίνης
-500 γρ. ξεφλουδισμένες ντομάτες
-300 γρ. καθαρισμένα καρότα
-2 σκελίδες σκόρδο
-1-2 κουταλιές αλάτι
-1 κουταλιά πιπέρι
-1 κουταλιά ρίγανη
-3 κουταλιές μαιντανό (αν εχεις ξερο καλύτερα)
-1 κουταλιά άνηθο (αν έχεις ξερό καλύτερα)
-3 ποτήρια νερό
-4 κιλά αλεύρι
Πως κάνουμε τη ζύμη
Περνάμε όλα τα λαχανικά από το μούλτι και τα βάζουμε σε κατσαρόλα. Αν εχουμε αποξηραμένο άνηθο-μαϊντανό τον τρίβουμε αλλιώς τον περνάμε κι αυτόν στο μούλτι μαζί με τα λαχανικά.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα αρωματικά στην κατσαρόλα και βάζουμε και 3 ποτήρια νερό.
Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρό ώστε να μπορούμε να το πιάνουμε με τα χέρια μας.
Βάζουμε στην κατσαρόλα σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να γίνεται σφιχτο και να μας ζορίζει το ανακάτεμα με την κουτάλα.
Βάζουμε το μείγμα με μια μεγάλη λεκάνη ή στον πάγκο της κουζίνας μας ανάλογα πως μας βολεύει και προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι για να γίνει μια ζύμη που δε κολλάει. Γενικά ζυμώνουμε για 15 λεπτά όπως ζυμώνουμε το ψωμί συνήθως.
Από τη ζύμη θα κάνεις μικρά πιτάκια λεπτά σχετικά στο 1 εκατοστό πάχος περίπου. Θα τα απλώσεις σε πετσέτα μέσα σε ταψιά. Τα ταψιά θα τα βάλεις στο φούρνο στην χαμηλότερη θερμοκρασία. Θα αφήνεις το φουρνο αναμμένο μισή ώρα και θα τον σβήνεις για να ξεραίνονται με τη θερμοκρασία που ήδη έχει. Όταν κρυώνει ο φούρνος τον ξανανάβεις για μισή ωρίτσα.
Μετά από κάποια ώρα όταν τα έχουν ξεραθει λίγο από εξω τα κοβουμε κομματάκια και συνεχίζουμε να τα ξεραίνουμε.
Όταν έχουν αρχίσει να ξεραίνονται κάπως αλλά διατηρώντας ακόμα υγρασία είναι έτοιμα για να τα τρίψετε.
Τρίψιμο του τραχανά με όποια μέθοδο σας βολεύει και ξήρανση του τραχανά πριν την αποθήκευση του.
Σε συνέχεια των συνταγών για τραχανά (πάτα εδώ να δεις)
Μπορεί πολλοί να μην έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον τραχανά. Για εμένα προσωπικά ειναι ένα καλό γεύμα ιδιαίτερα τις κρύες μέρες του χειμώνα...
Όμως ποτέ δεν ξέρεις πότε η γνώση θα σου χρειαστεί, Οπότε ας μάθουμε μερικά χρήσιμα πραγματακια για την επιβίωση μας.
Ο τραχανάς έχει προέλθει από την ανάγκη του ανθρώπου να αποθηκεύσει τροφές χωρίς την χρήση της τεχνολογίας (ψυγείο) οπότε το πεδίο ειναι ελεύθερο για κάθε πειραματισμό!!
Ο Τραχανάς είναι ξηρό προϊόν σιταριού (κονάρι) που ζυμώνεται μαζί με πρόβειο ή / και αίγειο γάλα. Παράγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ονομάζεται επίσης η σούπα που ετοιμάζεται βράζοντας το ξηρό αυτό προϊόν σε νερό.
ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Υλικά:
-500 γρ. καθαρισμένα κρεμμύδια
-500 γρ. καθαρισμένες πιπεριές φλωρίνης
-500 γρ. ξεφλουδισμένες ντομάτες
-300 γρ. καθαρισμένα καρότα
-2 σκελίδες σκόρδο
-1-2 κουταλιές αλάτι
-1 κουταλιά πιπέρι
-1 κουταλιά ρίγανη
-3 κουταλιές μαιντανό (αν εχεις ξερο καλύτερα)
-1 κουταλιά άνηθο (αν έχεις ξερό καλύτερα)
-3 ποτήρια νερό
-4 κιλά αλεύρι
Πως κάνουμε τη ζύμη
Περνάμε όλα τα λαχανικά από το μούλτι και τα βάζουμε σε κατσαρόλα. Αν εχουμε αποξηραμένο άνηθο-μαϊντανό τον τρίβουμε αλλιώς τον περνάμε κι αυτόν στο μούλτι μαζί με τα λαχανικά.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα αρωματικά στην κατσαρόλα και βάζουμε και 3 ποτήρια νερό.
Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρό ώστε να μπορούμε να το πιάνουμε με τα χέρια μας.
Βάζουμε στην κατσαρόλα σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσει να γίνεται σφιχτο και να μας ζορίζει το ανακάτεμα με την κουτάλα.
Βάζουμε το μείγμα με μια μεγάλη λεκάνη ή στον πάγκο της κουζίνας μας ανάλογα πως μας βολεύει και προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι για να γίνει μια ζύμη που δε κολλάει. Γενικά ζυμώνουμε για 15 λεπτά όπως ζυμώνουμε το ψωμί συνήθως.
Από τη ζύμη θα κάνεις μικρά πιτάκια λεπτά σχετικά στο 1 εκατοστό πάχος περίπου. Θα τα απλώσεις σε πετσέτα μέσα σε ταψιά. Τα ταψιά θα τα βάλεις στο φούρνο στην χαμηλότερη θερμοκρασία. Θα αφήνεις το φουρνο αναμμένο μισή ώρα και θα τον σβήνεις για να ξεραίνονται με τη θερμοκρασία που ήδη έχει. Όταν κρυώνει ο φούρνος τον ξανανάβεις για μισή ωρίτσα.
Μετά από κάποια ώρα όταν τα έχουν ξεραθει λίγο από εξω τα κοβουμε κομματάκια και συνεχίζουμε να τα ξεραίνουμε.
Όταν έχουν αρχίσει να ξεραίνονται κάπως αλλά διατηρώντας ακόμα υγρασία είναι έτοιμα για να τα τρίψετε.
Τρίψιμο του τραχανά με όποια μέθοδο σας βολεύει και ξήρανση του τραχανά πριν την αποθήκευση του.
μα τι ωραια συνταγη!!!!!!!!!!!!!!!να σου πω και κατι αλλο ????γιατι σκουλικι???τοσο ωραιο blog που εχεις!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήchris lenα καλησπέρα, σε ευχαριστώ για τα καλα σου λογια
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ καταγωγη μου εναι απο ενα χωριο στην Ζακυνθο το Σκουληκαδο.... ελπιζω να σε καλυψα για το ψευδωνυμο...