Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Οι Χιώτες σε όλο τον κόσμο...

Το 1822 έγινε απο τους Τούρκους η καταστροφή της Χίου....
Μετά την καταστροφή, από τους 117.000 Χριστιανούς που ήταν ο τότε πληθυσμός της Χίου, έμειναν περίπου 1800 -2000 άνθρωποι.  Οι 21.000 ήταν οι φυγάδες (κατέφυγαν στα Ψαρά, Σάμο, Τήνο, Σύρο, Άνδρο, Αγκώνα, Τεργέστη, Μασσαλία, Οδησσό, Μάλτα, Λονδίνο) και 52.000 οι αιχμάλωτοι. Υπολογίζουμε δηλαδή ότι σφαγιάσθηκαν περίπου 52.000 Χιώτες.
Η καλλιέργεια της μαστίχας είναι που κράτησε ζωντανό το νησί. Η Χίος με την επιδρομή των τουρκων ερημώθηκε. Οι Τούρκοι έφεραν από τον Τσεσμέ 600 Χριστιανούς για να μαζέψουν τη μαστίχα. Αυτοί όμως αγνοούσαν την καλλιέργειά της και οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να αφήσουν ελεύθερους αρκετούς Μαστιχοχωρίτες για να καλλιεργήσουν τους σχίνους.
Φυσικά πολλοί φυγάδες και αιχμάλωτοι, επέστρεψαν μετά απο χρόνια πίσω στο νησί.
Κύματα φυγής είχαμε και σε άλλες περιόδους της ιστορίας στα μετέπειτα χρόνια, ιδιαίτερα μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, αυτό το κύμα ήταν για οικονομικούς λόγους και μετανάστευσαν στην Γερμανία, και Αμερική....
Φυσικά η αστυφιλία και το πρότυπο της υδροκέφαλης Ελλάδας, που ήθελε την Ελλάδα να είναι μόνο η Αθήνα, οδήγησε μεγάλο μέρος των κατοίκων απο τα χωριά στην πρωτεύουσα της χωρας, αλλα και στην πόλη της Χίου...
Έτσι σήμερα συναντάμε Χιώτες σε όλο τον κόσμο.....

 skouliki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!