Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Ας φτιάξουμε μόνοι μας γλυκό τραχανά ...

 
Γενικά :
Μπορεί πολλοί να μην έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον τραχανά. Για εμένα προσωπικά ειναι ένα καλό γεύμα  ιδιαίτερα τις κρύες μέρες του χειμώνα...
Όμως ποτέ δεν ξέρεις πότε η γνώση θα σου χρειαστεί, Οπότε ας μάθουμε μερικά χρήσιμα πραγματακια για την επιβίωση μας.
Ο τραχανάς έχει προέλθει από την ανάγκη του ανθρώπου να αποθηκεύσει τροφές χωρίς την χρήση της τεχνολογίας (ψυγείο) οπότε το πεδίο ειναι ελεύθερο για κάθε πειραματισμό!!
Ο Τραχανάς είναι ξηρό προϊόν σιταριού (κονάρι) που ζυμώνεται μαζί με πρόβειο ή / και αίγειο γάλα. Παράγεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ονομάζεται επίσης η σούπα που ετοιμάζεται βράζοντας το ξηρό αυτό προϊόν σε νερό.

Τραχανάς Γλυκός
Υλικά:
3 κιλά γάλα (πρόβειο, αίγειο ,ή μισό μισό)
1 κιλό κομμένο στάρι (πλιγούρι)
1 κουταλιά αλάτι
Βάζουμε το γάλα να βράσει, λίγο πριν φουσκώσει περίπου στους 80 βαθμούς ρίχνουμε το κομμένο στάρι(πλιγούρι) σιγά σιγά ανακατεύοντας για 5 λεπτά το μείγμα και βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά βάζοντας μια πετσέτα από πάνω και υστέρα το καπάκι .
Όταν το μείγμα μας έχει κρυώσει με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε μερίδες και τις αποθέτουμε πάνω σε σεντόνι βάζοντας από πάνω ένα τούλι (για τις μύγες) για να αρχίσει το μείγμα να ξεραίνεται Την επόμενη ημέρα αρχίζουμε τα κομμάτια να τα σπάμε σε μικρότερα κομμάτια ανάλογα πόσο ψιλό ή χονδρό θέλουμε τον τραχανά .Όταν τα κομματάκια έχουν ξεραθεί αρκετά τοποθετούμε τον τραχανά σε υφασμάτινα σακουλάκια και τα αποθηκεύουμε σε σκιερό χώρο.
Για το μαγείρεμά του βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό ρίχνουμε αλάτι και μόλις πάρει βράσει την απαιτούμενη ποσότητα τραχανά μέχρι να βράσει, σερβίρεται σε βαθύ πιάτο με ένα κομμάτι φέτα ή μια δυο κουταλιές γιαούρτη για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

πηγη: ΑΙΓΟΤΡΟΦΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!