Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Περιστερώνες από την Άνδρο

Οι περιστερώνες στην Άνδρο όπως και σε όλα τα κυκλαδονησια ειναι κατάλοιπο των Ενετών. Δεν είναι ακριβώς γνωστό πότε άρχισαν να χτίζονται περιστερώνες αλλά σίγουρα έγιναν από τους Ενετούς κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους στα νησιά των Κυκλάδων.
Εκτρέφαν τα περιστέρια για το κρέας που ήταν ένας λαχταριστός μεζές για τους Βενετούς άλλα και για την κοπριά που την θεωρούσαν πολύ καλό λίπασμα. Μπορεί στην Άνδρο να μην πήρε μεγάλη έκταση όπως στην Τήνο αλλά οι περιστερώνες δεν έλλειπαν απο κανένα χωρίο της. Ακόμα και στην Χώρα σήμερα θα συναντήσει κανείς εγκαταλελειμενους περιστερώνες, αυτά τα μοναδικά κτίσματα λαϊκής αρχιτεκτονικής.
Κρίμα που σήμερα πλέον έχουν απαξιωθεί και εγκαταλειφθει από τον αρχικό σκοπό τον οποίο χτίστηκαν.... Ευτυχώς μερικοί περιστερώνες συντηρούνται, αλλά μόνο για ανάδειξη τους ως τουριστικά εκθέματα η για άλλη χρήση πλην φιλοξενίας περιστεριών.
Αν θες να δεις πολλούς περιστερώνες αρκεί να πας από την Χώρα προς το Κόρθι, ειδικά στο Βουνί θα δεις διάσπαρτους περιστερώνες να στέκονται ακόμα εκεί μέσα στα κτήματα και να περιμένουν τα περιστέρια, τους νόμιμους ενοίκους τους!










Skouliki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!