Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Το Επάνω Κάστρο ή Κάστρο της Φανερωμένης ή της Γριάς το Κάστρο ή Κάστρο Κοχύλου στην Άνδρο

Το Επάνω Κάστρο ήταν η ισχυρότερη και μεγαλύτερη μεσαιωνική πολιτεία της Ανδρου. Βρίσκεται πάνω πάνω σε ένα εντυπωσιακό οροπέδιο βόρεια του Ορμου Κορθίου, σε υψόμετρο περίπου 560 μ.
Μπορούσε να προστατεύσει περίπου 1000 (ή και περισσότερους) κατοίκους και εθεωρείτο απόρθητο λόγω των υψηλών βράχων που το περιβάλλουν και του ισχυρού του τείχους.
Το κάστρο θεωρείται γενικά ενετικό με το ενδεχόμενο μα προϋπήρχε βυζαντινός οικισμός η οχύρωση του οποίου ενισχύθηκε από τους Ενετούς.
Η ιστορία του είναι άγνωστη και ίσως αυτό να τροφοδότησε τους θρύλους που το περιβάλλουν. Σύμφωνα με το γνωστότερο, οι Τούρκοι, που δεν μπορούσαν να το καταλάβουν, έστειλαν στο κάστρο μια γριά με την έγκυο κόρη της να ζητήσουν βοήθεια, όμως το βράδυ γριά άνοιξε την πύλη και μπήκαν οι Τούρκοι που έσφαξαν όλους τους κατοίκους. Στη συνέχεια η γριά, μετανιωμένη για την πράξη της, ανέβηκε σε ένα ψηλό βράχο και αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα. Έτσι η μνήμη της γριάς έμεινε σε δύο απο τα αξιοθέατα της περιοχής: "της γριάς το κάστρο" και την όμορφη παραλία "της γριάς το πήδημα".
To κάστρο δεν προσείλκυσε ποτέ μεγάλο πληθυσμό σε περιόδους ειρήνης και πρέπει να εγκαταλείφθηκε σχετικά νωρίς, τον 17ο αιώνα με το τέλος της πειρατείας.Σήμερα στο κάστρο, όπου φτάνει κανείς από ένα μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό του Κοχύλου, υπάρχουν ερείπια σπιτιών, εκκλησιών, δεξαμενών νερού και η εκκλησία της Φανερωμένης.
Πηγή πληροφοριών από τον Καστρολογο

Το δέος οταν βρίσκεσαι πάνω στο κάστρο αυτό δεν μπορούν να το περιγράψουν οι φώτο,
Προσοχή: με αέρα ειναι σχετικά πολυ δύσκολη η παραμονή και η ασφάλεια σου πάνω στο κάστρο!
Απολαύστε  μερικές  φώτο   από τον  χώρο  αυτό!


















2 σχόλια:

  1. Υπέροχο! Αναρωτιέμαι τόσο αιώνων κτίσματα και παραμένουν όρθια.Και σύγχρονα σπίτια να γκρεμίζονται με ένα σεισμό ή μια πλημμύρα! Το τοπίο είναι υπέροχο πάντως!

    Και'συ μένεις σ'ενα υπέροχο νησί:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι ειναι Ζουζου..... παλια χτιζαν με πετρα, ηξεραν και εδεναν τα φυσικα υλικα με μαεστρια δενοντας τοσο το τοπιο οσο και το κρηριο.... ασε σημερα ολα γινονται στο ποδι, καλη σου μερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!