Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Οι εντυπώσεις ενος αγρότη απο το δίκοκκο σιτάρι ΖΕΑΣ



Στην Ζάκυνθο, εκεί στο οροπέδιο της Λούχας - Κοιλιωμένου στον Περάγκαθου, η μονή Υπεράγαθου  καλλιέργησε το Δίκοκκο σιτάρι ΖΕΑΣ.


 Στην περιοχή φυσικά παραδοσιακά καλλιεργείται σιτάρι έτσι η καλλιέργεια δεν είναι άγνωστη στους κατοίκους της περιοχής. Σε συζήτηση που είχα με αγρότη της περιοχής προκύπτουν τα παρακάτω:

Το φυτό ήταν πολύ πιο ψηλό και δυνατό από τα γνωστά στάρια....
Η θεριζοαλωνιστική που το θέρισε δεν είχε την δυνατότητα να καθαρίσει τον καρπό και έτσι προκύπτει καρπός όχι καθαρός.

Ο καρπός πολύ περισσότερος ανά στρέμμα.. (σχετικό είναι αυτό διότι από το θερισμό προκύπτει στάρι με τα φλούδια που τον περικλείουν κι όχι καθαρός)
Τα άχυρα που έμειναν από το θερισμό μοσχοπουλήθηκαν σαν ζωοτροφές, διότι τα ζώα τον τρώνε με βουλιμία, σε σχέση με το κοινό σιτάρι.
Μετά τον θερισμό τα χωράφια ήταν άριστοι βοσκότοποι...


Εντύπωση δική μου;;;
κάποιο υβρίδιο είχαν σπείρει και μάλιστα οχι από εργοστάσιο αλλά από σπόρο κρατημένο από προηγούμενη καλλιέργεια. Μια χούφτα σπόρο τον πήρα όμως κι εγώ... να δω που θα τον σπείρω τώρα!

2 σχόλια:

  1. Φύτεψα με τα παιδιά στον σχολικό κήπο και τα πουλιά έσπευσαν να το φάνε. Περιέσωσα λίγους σπόρους τοποθετώντας φόβητρο. Αντίθετα με τους κοινούς σπόρους σταριού δεν ασχολήθηκαν, παρόλο που φυτεύθηκαν γειτονικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπέρα Ανδρεα, ειλικρινα το σχολιο σου με μπερδεψε, τελικα τα πουλια τρωνε αυτους τους σπορους ή οχι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!