Κάποτε μαζί με τον τρύγο στα σταφύλια οι νοικοκυρές κρατούσαν αρκετό.μουστο από τα σταφύλια για να κάνουν το πετιμέζι τους

Μην ξεχνάμε ότι υπήρχε φτώχια άρα όλα χρειαζονταν στο σπίτι. Και το πετιμέζι καθώς είναι αρκετά γλυκό τα χρησιμοποιούσαν τόσο σε κουλούρια σε τηγανητές αντί για μέλι αλλά και πανω στο ψωμί τα παιδιά τρελαίνονταν.
Για να θυμηθώ κι εγώ τα παιδικά μου χρόνια αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου πετιμέζι όπως το έφτιαχνε η μητέρα μου ο θεός να την αναπαύσει.....

Αλλά για να το χαρώ περισσότερο την όλη διαδικασία δεν πήρα έτοιμο μούστο από το μηχανημα που στύβει τα σταφύλια.
Πήρα από τον φίλο μου ένα τελάρο σταφύλια και τα πάτησα σε μια λεκάνη μετά εστυψα τα φλούδια με μια γάζα και σούρωσα

Στη συνέχεια σε μια μεγάλη κατσαρόλα έβαλα το μούστο και μια κουταλιά στάχτη από ξύλα καθαρή χωρίς κάρβουνα.

Την έβαλα να βράζει και ξάφριζα το μούστο όσο έβγαζε αφρο. Την άφησα να βράζει περίπου δύο μισή ώρες μέχρι που έμεινε περίπου το ένα έβδομο; Δεν ξέρω πόσο από την αρχική ποσότητα γιατί εξαρτάται από το πόσα σάκχαρα έχει ο μούστος. Σταμάτησα το βράσιμο όταν άρχισε να αγγίζει και να χύνετε λο.αφρος από την κατσαρόλα
Και ναι το πετιμέζι μου είναι έτοιμο.
ΥΓ ένα τελάρο σταφύλια βγάζει περίπου τρεις μεγάλες κατσαρόλες μούστο
Skouliki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!