Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Στο ναό του Αγίου Νικολάου του Μεγαλομάτη των Κεφαλληναίων στο Σκουλικάδο!


H ξενάγηση μας στο χωριό του Σκουλικάδου της Ζακύνθου θα συνεχιστεί με την επίσκεψή μας στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου του Μεγαλομάτη των Κεφαλληναίων. Το όνομα Κεφαλληναίων προέρχεται απο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εκκλησίας καθώς ανήκει παραδοσιακά στην οικογένεια Κεφαλληνών, αλλά και απο τον εφημέριο Νικόλαο το Κεφαλληνός (1810 -1896)
Ευρισκόμενος ο ναός στην διαδρομή από την Παναγία την Αναφωνήτρια προς το Κούκεσι, θα τον διακρίνεις από το μικρο διπλό καμπαναριό του αλλά και από την φυσική βρύση που είναι δίπλα στον δρομο και τον περισσότερο χρόνο προσφέρει νερό στους περαστικούς, και μάλιστα πόσιμο.

Η μορφή του Αγίου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, τα δε μεγάλα του μάτια (εξ ου η επωνυμία "Μεγαλομάτης") ιδιαίτερα εκφραστικά είναι δε ζωγραφισμένη πάνω σε πέτρα οπου βρέθηκε στο σημείο όπου έχει χτιστεί ο ναός!

Αν και εξωτερικά δεν θα σου κεντρίσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, εισερχόμενος στο εσωτερικό του θα διαπιστώσεις οτι και αυτός ο ναός αποτελεί κόσμημα για την περιοχή! Το επτανησιακό μπαρόκ και οι παραδοσιακές επενδύσεις με φύλλο χρυσού, αλλά το κυριότερο είναι, ότι τα τελευταία χρόνια έχει αποκατασταθεί πλήρως το κτίσμα στις παλιές του ομορφιές, από ειδικούς μαστόρους συντηρητές της πέτρας, του ξύλου, των εικόνων, με πρωτοστάτη τον ακάματο Εφημέριο π. Νικόλαο Κονίδη, ο οποίος, όντας και ο ίδιος καλός μαραγκός, προσφέρει εδώ προσωπική εργασία και μεράκι!
Ας θαυμάσουμε λοιπόν όσο μπορούμε απο τις λίγες αλλά όχι τόσο καλές φώτο απο το εσωτερικό του Ιερού Ναού που μπόρεσα να βγάλω!












Το πανηγύρι του αγιου Νικολάου γίνεται κατά παράδοσιν στις 10 Μαΐου, τότε που η τοπική Εκκλησία του Τζάντε τιμά τον Άη Νικόλα τον Περαστό, σε ανάμνηση δηλαδή του περάσματος του Λειψάνου του Αγίου από το νησί μας, το 1087, από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!