Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη με θέμα από την Άνδρο

"Με τον όρο “Μικρά Αγγλία” αποκαλούνταν συχνά τότε το νησί της Άνδρου από τα τέλη του 19ου αιώνα έως την εποχή του μεσοπολέμου λόγω των εφοπλιστικών συναλλαγών αλλά και της αντιπαλότητας με την πανίσχυρη Αγγλική ναυτιλία.
                        

Ο Παντελής Βούλγαρης επιστρέφει με τη "Μικρά Αγγλία", σε σενάριο της Ιωάννας Καρυστιάνη, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της, το οποίο εκδόθηκε το 1997, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες και μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες. Η ιστορία διαδραματίζεται στο ναυτονήσι της Άνδρου, τις δεκαετίες του '30 και '40 και μας ταξιδεύει στα βαθιά της ανθρώπινης περιπέτειας. Ζωές που ορίζονται από τη μακρά απουσία των ανδρών στα ποντοπόρα βαπόρια, τη μοναξιά των γυναικών στο νησί, τις αυστηρές κοινωνικές επιταγές της εποχής. Η δουλειά, ο έρωτας, το πάθος,,η πίστη, η λησμονιά, το συμφέρον, η τύψη, ο πόλεμος, το πένθος, όλα βολοδέρνουν στα σαράντα κύματα της θάλασσας και στις φουρτούνες της ψυχής και της συνείδησης. Ο Βούλγαρης με διεισδυτική και στοχαστική ματιά αφηγείται κινηματογραφικά μία ιστορία, που φωτίζει τις σκιές της καθημερινότητας, τα κρυμμένα μυστικά, τις ταραγμένες σχέσεις και το κόστος της υποταγής. Για μία ακόμη φορά εμπιστεύεται τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς.
                          
Εδώ αξίζει να σημειωθεί η μεγαλη συμμετοχή των κατοίκων της Ανδρου στα γυρίσματα, είτε ως κομπάρσοι, είτε με υλικές προσφορές.... πράγματα απο την εποχή της ταινίας βγήκαν από σεντούκια, σπίτια άνοιξαν για να υλοποιηθεί το τέλειο αποτέλεσμα της ταινίας.....
           
            Και λίγο από το σενάριο:
Η 20χρονη Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα) είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου).Κλειστός χαρακτήρας δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη), δυναμική και γεμάτη όνειρα, θέλει να φύγει από την Άνδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται. Για τη μητέρα τους, Μίνα (Αννέζα Παπαδοπούλου), σύζυγο καπετάνιου που προτιμά το Ατλάντικ Σουρ από το σπίτι του,ο έρωτας είναι κακός μπελάς και πόνος. Παρακάμπτοντας τα αισθήματα των κοριτσιών της, συνωμοτεί, αξιοποιεί γνωριμίες και τις παντρεύει με γνώμονα το συμφέρον. Την Όρσα, με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη (Μάξιμος Μουμούρης) και λίγο αργότερα τη Μόσχα,με τον καπετάνιο πλέον, Σπύρο. Άθελά της, ναρκοθετεί το ίδιο της το σπιτικό. Το διώροφο που έχτισε με τα εμβάσματα του άντρα της.
Στο κάτω σπίτι η Όρσα. Στο πάνω η Μόσχα.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
ΣΕΝΑΡΙΟ: ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ
ΠΑΙΖΟΥΝ: ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΣΙΛΙΚΑ, ΣΟΦΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ, ΑΝΝΕΖΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ,
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ,
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΟΣ, ΕΙΡΗΝΗ ΙΓΓΛΕΣΗ, ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ,
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ, ΧΡΥΣΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Η Κατερίνα Πολέμη υπογράφει τη μουσική.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:
BLACK ORANGE S.A.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ:
ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ Α.Ε.

πηγή: https://www.facebook.com/MikraAggliaFilm

2 σχόλια:

  1. Δεν την χάνω με τίποτα!
    Ήδη παίζεται στον σινεμά της περιοχής μου και την έχω......στοχοποιήσει!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χριστην καλησπέρα, στο νησι σου παίχτηκε, αρα επιβάλλεται να την δεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!