Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Γλυκό παστοκύδωνο ή κυδωνόπαστο


Εποχή τώρα που βρίσκουμε ώριμα και μυρωδάτα κυδώνια.
Εκτός από το γνωστό όμως γλυκό του κουταλιού κυδώνι μπορούμε να φτιάξουμε κυδωνόπαστο.
Τι χρειαζόμαστε;;
5-6 κυδώνια η όσα τέλος πάντων κυδώνια  έχουμε
ζαχαρη
Κανέλα ξυλάκι
Λίγο γαρύφαλλο
Μπόλικη υπομονή
Αρχικά καθαρίζουμε τα κυδώνια. Αυτή η διαδικασία θέλει υπομονή για να καθαριστούν και να κοπούν κομμάτια
Εγώ έχω βρει τη μέθοδο να βάζω για ελάχιστα λεπτά τα κυδώνια αφού τα έχω πλύνει σε καυτό νερό, έτσι μαλακώνουν αρκετά και μπορώ να τα καθαρίσω εύκολα. Κι όταν λέμε ελάχιστα λεπτά μιλάμε για ένα δύο λεπτά.
Στη συνέχεια βράζουμε τα κυδώνια με λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Τα βγάζουμε, Τα σουρωνουμε και τα περνάμε από το μπλέντερ να γίνουν Χυλός.
Μετράμε σε ποτήρια πόσος χυλός κυδώνι έχουμε και βάζουμε την μισή ποσότητα σε ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά να αναμειχθεί το μείγμα και στη συνέχεια το βράζουμε σε μια κατσαρόλα όσο το δυνατόν πιο πλατιά και με χοντρό πάτο σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε το ξυλάκι κανέλας και  γαρύφαλλο μια μύτη του κουταλιού του γλυκού.

Προσοχή όμως διότι κατά τον βρασμό αρχίζει να πεταγετε το μείγμα όπως κοχλάζει και χρειαζεται συχνό ανακάτεμα.
Το βράζουμε ανακατεύοντας μέχρι να γίνει κόκκινο το μείγμα και να σφίξει αρκετά ώστε να μην κολλάει στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Στη συνέχεια τοποθετούμε σε ταψί ρίχνουμε από πάνω σουσάμι και ζάχαρη κρυσταλλική και το βάζουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη. Δέκα λεπτά συνήθως είναι αρκετά.

Αφήνουμε το γλυκό να σφίξει και να κρυώσει.
Είπα να σφίξει ε; Ανάλογα πόσο πολύ το βρασαμε μπορεί να πάρει και δύο τρεις ημέρες αυτό.
Όταν σφίξει και στεγνώσει αρκετά το χαράζουμε σε μπαστούνια και κόβουμε σε μικρους ρόμβους όπως θα το σερβίρουμε.
Τα κομμάτια τα τοποθετούμε σε τάπερ εφόσον πρώτα αν θέλουμε να τα πατήσουμε σε σουσάμι γύρω γύρω η σε κρυσταλικη ζάχαρη.
Αν μας αρέσει μπορούμε να καρφώσουμε σε κάθε κομμάτι κι ένα καθαρισμένο αμύγδαλο.
Διατηρειται εκτός ψυγείου όλο τον χρόνο.... Αν προλάβει φυσικά και δεν το φάτε.

Καλή μας επιτυχία.









2 σχόλια:

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!