Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Η σπηλιά του Δαμιανού στον Αγαλά Ζακύνθου


Εκεί στον Αγαλα στην Ζάκυνθο στέκει μια δίπατη σπηλιά που όπως όλα τα φυσικά φαινόμενα έτσι κι αυτή συνοδεύεται από την δική της δοξασία.
Ο Ανδρονιός, λέει η παράδοση της περιοχής Αγαλά, ήταν δράκος ψηλός 300 μέτρα που έφτιαξε τα 12 πηγάδια του Αγαλά. Τα πηγάδια πήραν το όνομά του, όπως και η κοιλάδα, στην οποία φτιάχτηκαν.
Ο καλός άρχοντας του χωριού και προστάτης του, ο Δαμιανός υποχρέωσε τον κακό δράκο Αντρονιό να μονομαχήσει μαζί του και τον νίκησε. Σαν τιμωρία του επέβαλε να φτιάξει 12 πηγάδια, ένα κάθε μήνα του χρόνου, για το καλό των ανθρώπων του χωριού. Από τη σπηλιά του, ο Δαμιανός, παρακολουθούσε τον Αντρονιό για να εκτελεί καλά το έργο-τιμωρία του.
 Τα πηγάδια φτιάχτηκαν. Τα 12 πηγάδια του Αντρονιού. Οι κάτοικοι είχαν πια νερό. Όταν ο Αντρονιός ξαναεπαναστάτησε, ο Δαμιανός τον σκότωσε και το απολίθωμά του «βρίσκεται» σήμερα στην ομώνυμη σπηλιά.










3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία παρουσίαση! Ωραία ιστορια-μυθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρα πολύ όμορφη τοποθεσία , με υπέροχη θέα και πολύ ησυχία !το 1999 όταν πηγαμε και μπήκαμε στην σπηλιά ,την τραβούσα στην κάμερα,και είχε απόλυτη ησυχία.οταν το βράδυ στο δωμάτιο μας βλέπαμε το βιντεάκι ,ακριβώς πίσω μου ακούγετε ένα δυνατό ,τρανταχτο αντρικό γελιο..Πάντως δεν υπήρχε κανενας άλλος στην σπηλιά κσιείχε απόλυτη ησυχία όταν ήμασταν εκεί !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!