Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Οι Επιτάφιοι στην Ζάκυνθο!!

Τα ήθη και έθιμα του εορτασμού των Χριστουγέννων στην Ζάκυνθο από τον Διονύση Φλεμοτομο

Ζάκυνθος, από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, έως και το βράδυ της Νιάς Δευτέρας ο Άγιος (Διονύσιος) είναι στη Θύρα Του, όπως και σε όλες τις μεγάλες γιορτές!!! Η Λαμπρή είναι η μοναδική γιορτή του χρόνου που και οι τρεις Άγιοι της Επτανήσου είναι στην Θύρα Τους!!!

 
(Φωτ. Διον. Παπαντώνης).
Αναμφίβολα η Ζάκυνθος έχει τον πιο μεγαλόπρεπο Επιτάφιο, διαφορετικό και μοναδικό απ' όλους τους άλλους. Είναι ξυλόγλυπτος, επιχρυσωμένος (με αληθινά φύλλα χρυσού) και ντυμένος εσωτερικά με κόκκινο βελούδο. Δεν στολίζεται με λουλούδια και μέσα τοποθετείται ο Αμνός (η αμφιπρόσωπη εικόνα του νεκρού Χριστού) ,  περικεκομμένη στα άκρα και ζωγραφισμένη και από τις δύο μεριές. Υπέροχοι οι Επιτάφιοι της Πισκοπής (Μητρόπολης), του Αγίου, της Ανάληψης, της Φανερωμένης, της Αγίας Τριάδας, αλλά και όλων των εκκλησιών του νησιού. Θυμίζουν πως η Αναγέννηση πέρασε από το νησί. Περιφέρεται στην πόλη της Ζακύνθου μόνο ο Επιτάφιος της Μητρόπολης, στις 4 το πρωί, τα χαράματα του Μεγάλου Σαββάτου.


Ο Διονύσης Φλεμοτομος με τις αναρτήσεις του στο facebook υπενθυμίζει τα ήθη , έθιμα και παραδόσεις της Ζακύνθου μας και μάλιστα πολυ παραστατικά και τεκμηριωμένα..
Τον ευχαριστώ πολυ!

Πηγή: Διονυσης Φλεμοτομος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!