Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Η Δίκη των Δικαστών

Η Δίκη των Δικαστών, μια ταινία η οποία πραγματεύεται τα γεγονότα της δίκης, των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα καθώς και την ηρωική στάση των δύο δικαστών, Τερτσέτη και Πολυζωίδη απέναντι στην ξένη ακρίδα, όπως χαρακτήριζαν οι Έλληνες της εποχής, τους Βαυαρούς και Άγγλους κατακτητές. Το κατηγορητήριο ήταν κατασκευασμένο, αλλά μόνο δυο δικαστές θα ορθώσουν το ανάστημα τους, στις πολλαπλές πιέσεις από ψηλά...



Ναύπλιο 1834: Ο Αθανάσιος Πολυζωίδης, εκδότης της εφημερίδας «Απόλλων», εχθρός του Καποδίστρια και του Κολοκοτρώνη, αναγκάζεται να καταφύγει στην Ύδρα για να αποφύγει τη σύλληψη του. Έπειτα από τη δολοφονία του Καποδίστρια επιστρέφει στο Ναύπλιο και διορίζεται Πρόεδρος του Εγκληματικού Δικαστηρίου... Μετά τη σύλληψη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα, με εντολή της Αντιβασιλείας, το δικαστήριο, με πρόεδρο τον Πολυζωίδη, καλείται να τους δικάσει με την κατηγορία της Εσχάτης Προδοσίας... Όμως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας η κατηγορία αποδεικνύεται ανεπαρκής. Οι μάρτυρες λένε ψέματα, ο Επίτροπος Επικρατείας είναι προκλητικός και το κατηγορητήριο του ελλιπές. Οι επεμβάσεις της Αντιβασιλείας απροκάλυπτες...Έτσι ο Πολυζωίδης δε δέχεται να υπογράψει την καταδίκη των στρατηγών... Η Αντιβασιλεία χρησιμοποιεί όλα τα μέσα...Τελικά οδηγείται δια της βίας στην Ύδρα, όπου εκφωνείται η καταδικαστική απόφαση... Αλλά δε φτάνει μόνον αυτό. Κατηγορούν τον Πολυζωίδη για απάθεια, τον φυλακίζουν και τον δικάζουν...Όμως η απολογία του είναι συντριπτική...Το ακροατήριο ζητωκραυγάζει και ο Πολυζωίδης μαζί με τον συγκατηγορούμενο του Γεώργιο Τερτσέτη αθωώνονται...Οι στρατηγοί παίρνουν χάρη και αποφυλακίζονται...

Η δίκη.
Τον Απρίλιο του 1834, σε στιγμές οριακές για τη γέννηση, την επιβίωση και την πολιτειακή διαμόρφωση του ελληνικού κράτους, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο αγαπημένος του ανηψιός, ο Δημητράκης Πλαπούτας-Κολιόπουλος, εισάγονται σε δίκη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η δίκη εκείνη, που έχει κατά καιρούς χαρακτηριστεί «παράνομη» και «δίκη των δικαστών», διεξάγεται στο πρωτοδικείο Ναυπλίου. Οι κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε θάνατο. Όμως ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο αδέκαστος Αναστάσιος Πολυζωίδης, που σημειωτέον είχε προσωπικές και πολιτικές εχθρότητες με τον Κολοκοτρώνη, αρνείται να υπογράψει την απόφαση, διαμαρτυρόμενος ότι την θεωρεί «άδικον και ατιμάζουσαν άνδρας αθώους και ενδόξους, επικίνδυνον δε και κηλιδούσαν εκ προοιμίων τα δικαστήρια της νέας βασιλείας και ασεβούσαν προς την αλήθειαν και την δικαιοσύνην». Η δεύτερη άρνηση υπογραφής της καταδίκης ανήκει σε ένα άλλο επιφανές μέλος του δικαστηρίου, τον λόγιο Γεώργιον Τερτσέτη.
Έτσι σώζεται η ζωή του μεγάλου ήρωα της Επανάστασης, που όμως εγκλείεται σε ένα μικρό, χαμηλό, υγρό, σκοτεινό και κρύο κελλί στό φρούριο του Παλαμηδιού. Η γενναία όσο και παράτολμη στάση των δύο έντιμων δικαστών αναγκάζει την Αντιβασιλεία να μην εκτελέσει την απόφαση. Ωστόσο και οι δύο προφυλακίζονται για ένα τετράμηνο και παραπέμπονται σε δίκη, κατά την οποία αθωώνονται. Αργότερα ο Πολυζωίδης αποκαθίσταται από την ίδια τη βασιλεία: διορίζεται αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και σύμβουλος της Επικρατείας και φθάνει να διατελέσει υπουργός Παιδείας και Εσωτερικών.


Χρονιά Παραγωγής: 1974

Σκηνοθέτης: ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗΣ ΠΑΝΟΣ
Σενάριο: ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗΣ ΠΑΝΟΣ
Παραγωγή: ΦΙΝΟΣ ΦIΛM
Είδος: ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ
Ηθοποιοί:
ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΤΡΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ
ΤΣΑΓΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΝΑΝΕΡΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΠΥΡΟΣ
ΤΣΑΠΕΛΗΣ ΖΩΡΑΣ
ΜΥΡΑΤ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

4 σχόλια:

  1. Γειά σου φίλε μου.
    Αποφεύγω το διαδίκτυο. Πέρασα σήμερα και στάθηκα στο δικό σου γιατί πρώτα πρώτα ήταν μια ταινία ορόσημο για τον ελληνικό κινηματογράφο, δεύτερο γιατί ο σκηνοθέτης Πάνος Γλυκοφρύδης, ήταν πολύ καλός μου φίλος κατά την παρουσία μου στον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά και με όλους τους ηθοποιούς είχα συνεργαστεί σε άλλες ταινίες και επι πλέον το θέμα είναι μια χρυσή σελίδα της πολύτιμης ιστορίας της πατρίδας μας.
    Έχεις το ε/μαιλ μου. Γράψε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα και καλη εβδομαδα dennis kontarinis, σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια. Κριμα που αποφευγεις πλεον το διαδίκτυο.... Δεν ξερω τι σε εκανε να αλλαξεις σταση αλλα περιμενω να την αναθεωρησεις... Περιμενω τις αναρτήσεις σου και παλι!

      Διαγραφή
  2. Οι ταινιες αυτες οντως ηταν μαι χρυση σελιδα οπως λεει και ο φιλος Ντενης απο πανω ευτυχως και υπαρχαν κα αυτες.. και ο Ελληνας ενιωθε παρηφανια που τις εβλεπε.. να περνας ομορφα και σε ευχαριστω που περνας καλο σου βραδυ..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα Σμαραγδακι Ρουλα. υπαρχουν και σημερα νεοι που νιωθουν περηφανια για την χωρα μας!

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!