Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Να φτιάξουμε Ξινοτύρι!

φώτο από http://www.pitenis.gr/
Ζεστάνουμε το γάλα μέχρι τους 65ο βαθμούς και ρίχνουμε αλάτι ημίχονδρο ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το γάλα να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος . Στην επιθυμητή λοιπόν  θερμοκρασία περιβάλλοντος ρίχνουμε ένα κεσεδάκι γιαούρτη πρόβειο με την πέτσα του και ανακατεύουμε  σε 4 ημέρες το ξινοτύρι μας έχει βγει στην επιφάνεια και το μαζεύουμε (αν θέλουμε μπορούμε να το βάλουμε στην τσαντίλα για να στραγγίσει περισσότερο για 3-4 ώρες) και είναι έτοιμο προς κατανάλωση
Για 1,5 κιλό γάλα 1 κουταλιά αλάτι ημίχονδρο και ένα κεσεδάκι γιαούρτη.
Το τυρόγαλο που μένει μπορούμε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε βάζοντας ξανά γάλα, αλάτι, το τυρόγαλο και όχι γιαούρτη για 4 ημέρες όπως και στην αρχική συνταγή !

Μια άλλη παραλλαγή για Ξινοτύρι
Ανάλογα την ζέστη αφήνουμε το γάλα από 1 ως 3 ημέρες σε σκιά μέχρι να "κόψει". Το πήζουμε αμέσως όπως την φέτα. Τρώγεται αμέσως η αν θέλουμε το αφήνουμε να ωριμάσει κι έτσι γίνεται ακόμη πιο νόστιμο . Μπορούμε αφού ξεραθεί να το κερώσουμε με φυσικό κερί αν κι έχει μια κρούστα από μόνο του λόγω των πολλών λιπαρών  ως προς το αλάτι λιγότερο απ'οτι στη φέτα γιατί έχει αρκετή οξύτητα

πηγή: ΑΙΓΟΤΡΟΦΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!