Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Καλόγερος ή Παπαδίτσα!





Στην χωρα μας συναντούμε 7 είδη αυτής της οικογένειας, από τα πιο γνωστά πτηνά αυτής της οικογένειας είναι ο καλόγερος (Purus major), είναι το πιο μεγαλόσωμο και το πιο κοινό μεταξύ των πτηνών αυτής της οικογένειας, διαθέτει το μέγεθος ενός σπουργιτιού. Ο καλόγερος, πήρε το όνομα του από την εξωτερική εμφάνιση του, ξεχωρίζει από το μαυροκέφαλο κρανίο του που μοιάζει σαν το καλυμμαύκι, καθώς και την μαύρη λωρίδα στο στήθος του. που επίσης μοιάζει σαν το πετραχήλι των ιερωμένων. έχουν άσπρα μάγουλα μαύρο κρανίο, αυχένα και λαιμό. Το στήθος τους καθώς και η κοιλιά έχουν κίτρινο χρωματισμό, έχουν μια άσπρη γραμμή στα φτερά τους το υπόλοιπο μέρος τους έχει μπλε και γκρίζα φτερά. Η πλάτη διαθέτει ένα κίτρινο με-πράσινο (ελαιοπράσινο χρωματισμό), οι γλουτοί τους και τα άκρα τους είναι μπλε-γκρίζα.

Γενικά η παπαδίτσα είναι πτηνό με πολύ έντονο και δυναμικό χαρακτήρα, κάνει διάφορα ακροβατικά, διαθέτει μια χαρακτηριστική φωνή που αντέχει μέσα σε κάθε δάσος, κήπο, είναι η χαρακτηριστική επαναλαμβανόμενη κραυγή τους τικ-τικ. Τα χρώματα του είναι έντονα και πολύ όμορφα. Είναι ένα από τα πιο ευκίνητα και δραστήρια πτηνά, θα τα δείτε να κρέμονται ανάποδα από κλαδιά για να τρέφονται.
Στην ευρωπαϊκό χώρο σε αγροτικές περιοχές και σε χώρια τοποθετούν γύρω από τα χωράφια αλλα και τα σπίτια τους οι χωρικοί κλειστά κουτιά- φωλιές. Μέσα στα οποία γεννούν πάνω από 10 αυγά. Σιτίζονται με άφθονες κάμπιες από τα δέντρα και έντομα Είναι σαφές ότι απαλλάσσουν με οικολογικό και ανέξοδο τρόπο της καλλιέργειες από βλαβερά ζιζάνια-έντομα και τους καλλιεργητές γεωργούς. Η παπαδίτσα τρώει το λεκάνιο και είναι ωφέλιμο πτηνό για τα ελαιόδεντρα. Γι΄αυτό θα πρέπει να τα προσέχουν ιδιαίτερα όσοι κατοικούν σε αγροτικές περιοχές η έχουν ελαιόδεντρα. Καλό είναι να τοποθετούμε κρεμαστές ταΐστρες και να τους προσφέρουμε τροφή για να τα προσεγγίζουμε στο μέρος μας και φωλιές την περίοδο της άνοιξη.
Έπειτα από πειραματικές έρευνες που είχαν γίνει παλιότερα αποδείχθηκε ότι συμβάλουν σημαντικά στην οικολογική ισορροπία στις γεωργικές καλλιέργειες , επομένως έχουμε λιγότερη χρήση φυτοφαρμάκων, εντομοκτόνων, άρα και υγιεινά προϊόντα και οικονομία.

Είναι ένα πολύ κοινωνικό πτηνό, τους χειμερινούς μήνες δεν διστάζει να προσεγγίσει τον άνθρωπο για να ζητήσει λίγη τροφή.

5 σχόλια:

  1. Πολύ γλυκό πουλί η παπαδίτσα!
    Τι είναι το λεκάνιο καλέ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. καλημερα Χριστην, Το λεκάνιο ειναι ενα μικρο εντομο -παρασιτο που προσβαλει τα δεντρα, ιδιως ελιες και λεμονιες το αποκαλουν και μαύρη ψώρα της ελιάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ έχω μια παπαδίτσα που τη βρήκα πεσμένη από φωλιά προφανώς γιατί ήταν στα πρώτα πετάγματα και την έσωσα από μια γάτα που την κυνηγούσε. Προσπαθώ να την ταισω λίγο καιρό να την αφήσω ελεύθερη μετά αλλά δεν τρώει τα ζωντανά σκουλήκια που αγόρασα. Τι να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μσρια καλημερα
      προφανως το πουλακι που βρηκες ειναι μωρο ακομα και θελει τάισμα στο στομα, με σύριγγα και χυλο οχι στερεή τροφη ακόμα, δοκιμασε πολτοποιημενη τροφή και χορήγηση με σύριγγα στο στόμα.... μεχρι να συνηθυσει να τρωει ισως να το πιεζεις και λιγο... καλη επιτυχια

      Διαγραφή

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!