Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Το Σύνδρομο της Ύβρεως και η μέθη της εξουσίας

Ένα απόσπασμα από το ενδιαφέρον άρθρο του Σάββα Ιακωβίδη "Αυτοί οι άρρωστοι που μας κυβερνούν" (για να δεις πλήρη το άρθρο ΠΑΤΑ ΕΔΩ)
 
Ο λόρδος Όουεν στο βιβλίο του αναλύει αυτό που αποκαλεί Σύνδρομο της Ύβρεως και από το οποίο προσβάλλονται και πάσχουν οι περισσότεροι πολιτικοί και όχι μόνο,λίγο καιρό μετά την ανάληψη της εξουσίας.
Ο λόρδος Όουεν επικαλείται τη γνωστή ρήση του λόρδου Άκτον, ότι «η εξουσία συνήθως διαφθείρει, όμως, η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα» και παραθέτει την άποψη της βραβευμένης με Πούλιτζερ, ιστορικού Μπάρμπαρας Τάκμαν, που υποστηρίζει πως:
«Η εξουσία γεννά παραφροσύνη. Προκαλεί πολλάκις αδυναμία σκέψης και η ευθύνη της εξουσίας συχνά φθίνει όσο η άσκησή της αυξάνει».
Συχνά αναφερόμαστε σε ηγέτες με χαρακτηρισμούς όπως, «τρελός, μεγαλομανής, παράφρων, ψυχοπαθής», όπως ο Χίτλερ, ο Ίντι Αμίν, ο Μάο τσε Τουγκ, ο Μιλόσεβιτς, ο Μουγκάπε. Ή ακόμα στους Νίξον, Ρούσβελτ, Θάτσερ, Μπλερ, Μπους. Στον «Φαίδρο», ο Πλάτωνας αναλύει τη ροπή προς την ύβριν:
«Όμως, όταν η επιθυμία μάς ελκύει άλογα σε ηδονές και μας κατακυριεύει, η κυριαρχία της ονομάζεται ύβρις (με την έννοια της υπερβολής)». Ο φιλόσοφος Ντέιβιντ Κούπερ υποστηρίζει πως ο υβριστής πάσχει από «υπέρμετρη αυτοπεποίθηση, είναι αυθάδης απέναντι στην εξουσία, απορρίπτει προληπτικά προειδοποιήσεις και συμβουλές, θεωρεί τον εαυτό του πρότυπο». Ο λόρδος Όουεν λέγει ότι η εξουσία μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη διανοητική κατάσταση του ατόμου, που εκδηλώνονται με τη μορφή υβριστικής συμπεριφοράς.
Αυτό είναι το Σύνδρομο της Ύβρεως που επηρεάζει όσους αποκτούν εξουσία και μεθούν από αυτήν. Στις ελληνικές τραγωδίες, ο υβριστής επιδιώξει να υπερβεί τα ανθρώπινα όρια, πιστεύοντας πως είναι ανώτερος των άλλων και πως η δύναμή του είναι όμοια με αυτήν των θεών. Ναρκισσισμός και μεσσιανισμός
ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ της Ύβρεως είναι μια διαταραχή χωρίς προφανή αιτία, που εκδηλώνεται σε ένα άτομο όταν αναλάβει την εξουσία και εξαφανίζεται όταν αυτός αποχωρήσει. Μερικά συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, όπως τα καταγράφει ο λόρδος Όουεν.
Το άτομο που πάσχει από το Σύνδρομο της Ύβρεως:
- Παρουσιάζει την ναρκισσιστική τάση να θεωρεί τον κόσμο ως πεδίο όπου ασκεί εξουσία και επιζητά τη δόξα.
- Μιλάει με μεσσιανικό ύφος για τις ενέργειές του και υπερτονίζει τα επιτεύγματά του.
- Ταυτίζει τον εαυτό του με το κράτος που θεωρεί τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις και των δύο, ταυτόσημα.
- Εμπιστεύεται απόλυτα την κρίση του και αγνοεί τις υποδείξεις ή την κριτική άλλων.
- Πιστεύει ότι δεν είναι υπόλογο στο ταπεινό δικαστήριο της κοινής γνώμης αλλά σε εκείνο της ιστορίας.
- Αρνείται πεισματικά να αλλάξει γραμμή πλεύσης.
- Δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.
- Παρουσιάζει ανικανότητα να φέρει σε πέρας τις αποφάσεις του.
- Προτιμά τις ενέργειες που ευνοούν την εικόνα του.

πηγη: http://www.sigmalive.com/archive/simerini/politics/reportaz/567841#.dpuf
Σχόλιο από Skouliki: Αλήθεια ποιος μπορεί να ελέγξει ψυχολογικά όσους κατέχουν την εξουσία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!