Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Τα καλάθια τα κοφίνια, οι κόφες, τα πανέρια, τα μαλαθούνια....

Τα κατασκευασματα αυτά από φυσικά υλικά κυριάρχησαν για πολλές δεκαετίες στην χώρα μας μέχρι που τα εκτόπισαν τα πλαστικά και οι ναύλον σακούλες...
Μιλάμε για τα καλάθια, ή μαλαθούνια κάθε σχήματος και μεγέθους όπου κυκλοφορούν ακόμα ευτυχώς αλλά μάλλον μόνο για τουριστικούς λόγους κι όχι χρηστικούς...
Τα καλάθια είναι φτιαγμένα συνήθως απο βέργες λυγαριάς και καλάμι, χωρις όμως να περιορίζονται μόνο σε αυτά τα υλικά, ειδικά τα πανέρια και τα μικρά καλάθια πλέκονται ακόμα και με ψαθί ή βούρλο.


Σήμερα ελάχιστοι είναι που γνωρίζουν πλέον την τέχνη της καλαθοποιίας...




Ανάλογα με το μέγεθος και τη χρήση ξεχωρίζουμε τα εξής περισσότερο γνωστά είδη:
Απλά καλάθια, με μεγάλο χέρι σε σχήμα τόξου.
Κοφίνια : ίδια σε σχήμα, αλλά μεγαλύτερα των καλαθιών.
Κοφίνες, μαλαθούνια: Αρκετά μεγαλύτερες των πρώτων, πλατειές και με βάθος, με περισσότερο συνηθισμένο σχήμα αυτό του κόλουρου κώνου και με δύο μικρά αντικριστά χερούλια, αφού ήταν δύσκολο να μεταφερθούν γεμάτες από ένα άτομο.
Πανέρια , ψωμιέρες: αβαθή καλάθια μεγάλου διαμετρήματος.
Κόφες: μεγάλα πανέρια.

Σκέψου να πας στην αγορά με το καλάθι να κάνεις τα ψώνια σου, αν και όλοι μιλάνε για το καλάθι της νοικοκυράς (από ποιο καλάθι λες να προήλθε η φράση αυτή;;)!!!!!!!!!!!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!