Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Έρευνα του Παναγιώτη Κλαυδιανού σχετικά με τις καμπάνες του μεγάλου καμπαναριού του χωριού μας:




Μπαίνοντας στο Σκουληκάδο «από την μεριά του Δράκα» Βλέπουμε στα δεξιά μας το μικρό ενοριακό παρεκκλήσι του αγίου Ανδρέα !! Λίγα ιστορικά στοιχεία αλλά και μια αφήγηση των εκεί χωριανών καταρχάς στην βενετσιάνικη απογραφή έτους 1637 αναφέρεται σαν μοναστήρι που το κατέχει ο καλόγερος Ανθέμιος, βλέπε Άνθιμος Σκιαδόπουλος o οποίος δηλώνει και τα εισοδήματα του ναού και τον ετήσιο φόρο προς τους βενετσιάνους: comparse anthemio sciadopulo calogero habbitante nel monastero di'sant'andrea nel casal Sculicado…
Ο ναός είχε μεγάλη περιουσία αγροτική κυρίως ελιές, ντόπιες μέσα στο 1800 όλοι οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να πουληθεί η περιουσία..ώστε ν΄αγοραστούν οι γλυκόλαλες καμπάνες της ''κυράς της Αναφωνήτρας ''δηλαδή για το μεγάλο καμπαναριό του κεντρικού ενοριακού ναού.. ..σαν αντάλλαγμα όμως, έστω οι χωριανές οικογένειες να τελούν εκεί μνημόσυνα, Σάββατο στον Αγ. Ανδρέα..
Από αφήγηση του σεβαστού Π. Αλέκου Κεφαλληνού αλλά κι από συγγενείς στο Σκουληκάδο αυτό ίσχυε και τηρούνταν !! Ο ναός έχει ωραίο τέμπλο πιθανόν των χωριανών αγιογράφων Πλεσσαίων Οσον αφορά την ''μουσική τετραφωνία' 'από τσι καμπάνες του Σκουληκάδου, ακουστικά χιλιόμετρα μακριά εδώ πέρα στα γειτονικά χωριά τση ρίζας: Γαλάρο, Φιολήτι, Λαγκαδάκια λέμε...σημαίνει κι ''ακούγεται όμορφα η αγία Μαύρα και από πέρα..το Σκουληκάδο !!
Η πολιτιστική παράδοση αναμφίβολα καλά κρατεί...στο Σκουληκάδο,ο κεντρικός ναός κόσμημα καθώς και ο Άγιος Νικόλας ο μεγαλομάτης..πιθανόν μου διαφεύγουν κάποια επιπλέον στοιχεία..μπορούσε όμως με έρευνα του λιαν δραστήριου πολιτ. συλλόγου να συλλεγουν πληροφορίες γενικά για το χωριό και να..τυπωθούν..προς ενημέρωση χωριανών και επισκεπτών !!!!

Σημείωση Παναγιώτη Κλαυδιανού

Η αναφορά στην βενετσιάνικη απογραφη ναών τής Ζακύνθου έτους 1637 είναι απο την δημοσιευμένη εργασία * μελέτη * έρευνα τής αξιότιμης κυρίας ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΟΛΥΒΑ,ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ...


πηγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουλικάδου Ζακύνθου "Ο Ερωτόκριτος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!