Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Φτιάχνω κρεμυδότυροπιτακια ή μια συνταγή για αλλιώτικα πιτάκια από την Μικρά Ασία της φίλης μου Τζένης..

Ερχόμενοι οι μικρασιατικής καταγωγής πρόσφυγες στην παλιά Ελλάδα, έφεραν μαζί τους και τον πολιτισμό που μας έφεραν σαν χώρα ενα βήμα εμπρός.
Ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμού τους ήταν και οι μαγειρικές ικανότητες και οι γευστικές τους απολαύσεις.
Η παιδική μου φίλη Τζένη, (αλήθεια πως βγαίνει το Τζένη από το Ελένη ποτέ δεν έμαθα), σαν γνήσια απόγονος μικρασιατών φτιάχνει τις παραδοσιακές αυτές συνταγές όπως ακριβώς τις μετέφερε σε αυτή η μητέρα της.
Ας δούμε όμως βήμα βήμα πως θα φτιάξουμε κρεμυδότυροπιτα ή μια αλλιώτικη πίτα συνταγή από την Μικρά Ασία:
Υλικά που θα χρειαστώ:
1 κιλό αλεύρι
λίγο αλάτι
λίγο λάδι
2 μεγάλα κρεμμύδια
4 αυγά
λίγο δυόσμο
1/4 κιλού τυρί φέτα
Πως φτιάχνω τα κρεμμυδοτυροπιτάκια μου::
.Αρχικά φτιάχνω την ζύμη με ένα κιλό αλεύρι αλάτι και λίγο λάδι, αν θέλω προσθέτω και μαγιά αλλά δεν είναι απαραίτητη. Αφήνω την ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος.

Παίρνω 2 κρεμμύδια (δανείζομαι από τον γείτονα) μεγάλα και τα κόβω τετραγωνάκια με το μαχαίρι, όχι στο μπλεντερ γιατί θέλω να κρατάνε,
Τα βάζω στο τηγάνι με πολύ λίγο νερού για να βράσουν ελάχιστα για να φύγει η σπιρτάδα του κρεμμυδιού, όχι όμως πολύ, ανακατεύοντας συνεχώς...
Μόλις εξατμιστεί το νερό ρίχνω στο τηγάνι ελάχιστο λάδι και τα τσιγαρίζω ακόμα λίγο για να πάρουν χρώμα, όχι όμως και να καραμελώσουν.
Σπάζω 4 αυγά σε ένα μπολ και τα ανακατεύω με το πιρούνι σαν να κάνω ομελέτα, μετά τα ρίχνω στα κρεμμύδια που τσιγαρίζονται ανακατεύοντάς τα συνεχώς.
Κατεβάζω το τηγάνι από την φωτιά για να κρυώσει το μείγμα μου, και κλέβω λίγο δυόσμο από την γλάστρα του γείτονα.        

Ψιλοκόβω τον δυόσμο μέσα στο μείγμα...
Ρίχνω τριμμένη φέτα, όχι αλμυρή, στο μείγμα που έχει κρυώσει, περίπου 250 γραμμάρια είναι αρκετά, και ανακατεύω το μείγμα μου καλά ....


Ανοίγω την ζύμη μου σε φύλα με το μηχάνημα που είναι για τις χυλοπίτες και μακαρόνια, σε λεπτές λωρίδες πλάτους 5-10 εκατοστών.
κόβω τις λωρίδες ζύμης σε τετράγωνα περίπου με ένα μαχαίρι.
βάζω μια κουταλιά από το μείγμα μου σε κάθε τετράγωνο ζύμης...
Μετά διπλώνω τα τετράγωνα ζύμης έτσι ώστε να γίνουν τριγωνικά και πατάω με τα δάκτυλα ή με ένα πιρούνι τα άκρα για να ενώσουν καλά και να μην φεύγει το μείγμα από μέσα. Αν θέλουμε μπορούμε για καλύτερο κλείσιμο της ζύμης, να καταβρέχουμε τα άκρα της ζύμης με λίγο νεράκι πριν τα διπλώσουμε.
Τέλος τα ρίχνουμε στο τηγάνι που είναι σε δυνατή φωτιά και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο μεριές.
                       

Τα κρεμμυδοτυροπιτάκια μας είναι έτοιμα για κατανάλωση και θυμηθείτε με ότι θα σας συναρπάσουν με την γεύση τους!
Καλή μας όρεξη!
Ευχαριστώ πολύ την καλή μου φίλη Τζένη για την συνταγή της αυτή, και την άδεια που μου έδωσε να την δημοσιεύσω με τις φώτο της ίδιας από την όλη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!