Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

Έλα να φτιάξουμε ρακόμελο για πάσαν νόσο....

           
Στην Κρήτη λένε ότι όποια ασθένεια δεν γιατρεύεται με ρακή είναι ανίατη και σοβαρή....
Για κάθε ασθένεια οι παλιοί κρητικοί είχαν και ένα γιατρικό με βάση την ρακή....
Για πονόλαιμο, βήχα, κοιλόπονο, δυσπεψία,  κρυολόγημα και φυσικά ένα πολύ καλό απεριτίφ που πίνετε κρύο αλλά ποιο ωραίο είναι ζεστό. 
Πολλές  ταβέρνες πλέον και στην Αττική μετά το δείπνο σερβίρουν ρακόμελο στους πελάτες τους για να τους ευχαριστήσουν αλλά και για καλή χώνεψη τους.

Bράζουμε σε κατσαρόλι 1 φλιτζάνι  νερό και ρίχνουμε μέσα μια πρέζα   μέντα, 2 ξυλάκια κανέλας, 5-6 γαρύφαλλα.
Το αφήνουμε για 3-5 λεπτά και μετά σουρώνουμε. Κρατάμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα για να τα βάλουμε μετά στο μπουκάλι που θα μπει το ρακόμελο.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε    1 λίτρο ρακί σε χαμηλή θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας, προτιμούμε την ηλεκτρική κουζίνα γιατί το ρακί είναι πολύ εύφλεκτο και με την ύπαρξη φλόγας από γκαζάκι η πετρογκάζ υπάρχει κίνδυνος φωτιάς... 
Μόλις δούμε ότι πάρει βράση το ρακί μας ρίχνουμε μέσα 6-8 κουταλιές της σούπας μέλι και το αφέψημα που κάναμε αρχικά καθώς και την κανέλα και τα γαρύφαλλα.
Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράζει για 2-3 λεπτά και  σβήνουμε το μάτι χωρίς να κατεβάσουμε την κατσαρόλα.
Σερβίρεται ζεστό  σε σφηνάκι. Η κατανάλωση πάνω από 3-4 σφηνακιών σε κάνει να νιώθεις ευεξία και μέθη...
 Διατηρείται σε γυάλινο μπουκάλι μαζί με την κανέλα και τα γαρύφαλλα.

2 σχόλια:

  1. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ!
    Μάλλον ήγγικεν η ώρα να κατεβάσω 5-6-7 σφηνάκια!
    Αυτά τα 3-4 εγώ δεν τα καταλαβαίνω!χα,χα,χα
    Τις φιλούρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπέρα Xristin, βαλθκες μαλλον να μεθυσεις.... σωστη αποφαση αν συντρεχει και ο λογος...... αντε στην υγεια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!