Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

σουμαδα

  
φώτο απο  http://nistisimo.gr/
Υλικά:
2 κούπες αμύγδαλα χωρίς τα τσόφλια (320 γραμμάρια)
8-10 πικραμύγδαλα ή κουκούτσια βερίκοκου
1 ποτηράκι ανθόνερο ή 10 σταγόνες εσάνς ανθόνερου
7 κούπες ζάχαρη
10 κούπες νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα: βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα αμύγδαλα. Σε 1-2 λεπτά από την στιγμή που ξαναρχίζει ο βρασμός, δοκιμάζουμε αν ξεφλουδίζονται τρίβοντας ένα αμύγδαλο ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη, και αποσύρουμε από το μάτι.
Το ξεφλούδισμα πρέπει να γίνεται εύκολα αλλιώς τα αφήνουμε λίγο ακόμη. Χύνουμε το καυτό νερό και τα σκεπάζουμε με κρύο. Τα ξεφλουδίζουμε αμέσως γιατί αν κρυώσουν δεν θα ξεφλουδίζονται.
Βάζουμε τα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα σε ένα μπολ και τα καλύπτουμε με 1-1,5 κούπα νερό ( αυτό το νερό συνυπολογίζεται στις 10 κούπες) και τα αφήνουμε για 10-12 ώρες.
Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο multi διευκολύνοντας το άλεσμα με το νερό που έχουν μουσκέψει και αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο. Βάζουμε τον πολτό σε σήτα και παίρνουμε το γάλα που προκύπτει.
Ρίχνουμε κι άλλο νερό πάνω από τον πολτό αμυγδάλου. Βάζουμε τον πολτό σε μπολ, ρίχνουμε λίγο νερό και ξαναπαίρνουμε το γάλα μέσω της σήτας. Αυτό γίνεται ακόμη μια φορά.
Πάντα μετράμε το νερό, ώστε να χρησιμοποιήσουμε συνολικά 10 κούπες σ’ αυτά τα ξεπλύματα του πολτού.
Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη να βράσει . Επειδή φουσκώνει πολύ, σαν το κανονικό γάλα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μεγάλη κατσαρόλα και να είμαστε από πάνω του.
Ξαφρίζουμε το σιρόπι μας και το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να δέσει, ή αν έχουμε θερμόμετρο μέχρι τους 103-104 βαθμούς. Εμένα μου πήρε περίπου 45 λεπτά. Πριν αποσύρουμε από το μάτι, προσθέτουμε το ανθόνερο ή την εσάνς και το χυμό λεμονιού. Το αποτέλεσμα είναι ένα κιτρινωπό αρωματικό σιρόπι που όταν αραιωθεί με νερό γίνεται κατάλευκο.
Για να γίνει πιο φίνο το σιρόπι μας ,το ξαναπερνάμε από σήτα και γεμίζουμε αποστειρωμένα μπουκάλια . Διατηρείται αρκετό χρόνο εκτός ψυγείου αλλά ακόμη περισσότερο στο ψυγείο.
Σερβίρουμε το ποτό μας σε διάλυση με παγωμένο νερό 1 προς 3 ή 1 προς 4 ανάλογα με πόσο γλυκό το θέλουμε. Μπορούμε να το αραιώσουμε και με σόδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!