Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Η ύδρευση της Ζακύνθου

Απόσπασμα από αξιόλογη μελέτη του 1ου λυκείου Ζακύνθου...
(πάτα ΕΔΩ για να την δεις όλη την μελέτη)


Τα πρώτα σηµαντικά έργα για την ύδρευση της πόλης της Ζακύνθου κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας όταν η πόλη είχε συγκεντρωθεί στην περιοχή του Κάστρου. Η ύδρευση των κατοίκων γινόταν µε τα όµβρια ύδατα της περιοχής που µε αξιόλογα έργα π.χ. χτιστούς αγωγούς, χτιστά ρείθρα, πλακόστρωτους χώρους κ.λ.π. τα οποία τα συγκέντρωναν σε λιθόκτιστες δεξαµενές και πηγάδια και τα χρησιµοποιούσαν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.
Με το πέρασµα των χρόνων, όταν η πόλη αναπτύχθηκε στην περιοχή που βρίσκεται σήµερα και µέχρι του 20ου αιώνα, οι ανάγκες σε νερό καλύπτονταν από τα υδραγωγεία που βρίσκονταν στις περιοχές του Αργασίου (Βρυσάκια) και του Καλαµακίου (Άγ. Θεόδοροι, Βροντόνερο). Τα οποία κατασκευάστηκαν όταν το νησί µας βρισκόταν υπό Αγγλική κυριαρχία. Η µεταφορά του νερού µέχρι την κεντρική δεξαµενή του Αργασίου γινόταν µε ανοιχτά κανάλια και στη συνέχεια µε σωλήνες από χυτοσίδηρο µέχρι την δεξαµενή της πόλης στον Άγιο Λάζαρο. Για τον λόγο αυτόν είχαν κατασκευαστεί και οι κλειστές κοιλαδογέφυρες.
Αργότερα, στο τέλος της δεκαετίας του 1930, µε τη βοήθεια επιστηµόνων εκείνης της εποχής, έγινε ανακατασκευή του δικτύου µε αλλαγή της παλαιάς χάραξης και των σωληνωτών αγωγών µε την επέκταση του µέχρι την περιοχή της Άγ. Τριάδας. Επίσης, το 1951 δηµιουργήθηκε 2η δεξαµενή αποθήκευσης στην περιοχή της Αγίας Άννας. Μέχρι τους σεισµούς του 1953 οι ιδιωτικές παροχές δεν υπήρχαν ή ήταν ελάχιστες. Η διανοµή του νερού στα σπίτια γινόταν µε µικρά δοχεία και το νερό συγκεντρωνόταν σε µεγαλύτερα δοχεία (πήλινα ή σιδερένια). Μετά τους σεισµούς του 1953, δηµιουργήθηκε πλήρες εσωτερικό δίκτυο µε αµιαντοσωλήνες που διερχόταν από όλους τους δρόµους της πόλης. Ακόµα έγινε επέκταση της δεξαµενής της Άγ. Τριάδας και κατασκευή νέας στην πλατεία της Πικριδιώτισσας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 µε διάφορα έργα στις κοινότητες Βασιλικού και 34 Κυψέλης ενισχύθηκε σηµαντικά η παρεχόµενη ποσότητα νερού, παρέµεινε όµως ανεπαρκής λόγο των αυξανόµενων απαιτήσεων του πληθυσµού. Εκείνη την περίοδο τοποθετούνται οι πρώτοι υδροµετρητές στις παροχές οικιών ενώ το 1970 τέθηκαν οι βάσεις και διατυπώθηκαν οι προτάσεις στο υπουργείο Εσωτερικών για την πληρέστερη υδροδότηση της πόλης και γενικότερα του νοµού.
Κατά τη δεκαετία του 1980 έγινε εκτεταµένη και συστηµατική των πεδινών κοινοτήτων µε την κατασκευή ικανοποιητικού µεγέθους δεξαµενών αποθήκευσης που καλύπτουν το µεγαλύτερο µέρος των κοινοτήτων. Οι δεξαµενές αυτές τροφοδοτούνται από τον Σύνδεσµο Ύδρευσης Ζακύνθου. Κατά τη διάρκεια του 90 επεκτάθηκε το δίκτυο ύδρευσης του Συνδέσµου, µε τη βοήθεια ειδηµόνων βάση επιστηµονικής µελέτης και προς τις ορεινές κοινότητες, εκ των οποίων σήµερα υδροδοτούνται οι µισές.
Σήµερα η Ζάκυνθος υδρεύεται από γεωτρήσεις τις οποίες ο Σύνδεσµος Ύδρευσης. Η διανοµή του νερού γίνετε µε τη βοήθεια εξωτερικού δικτύου (γεώτρηση-κεντρική δεξαµενή). Τα δίκτυα διανοµής των δήµων και των οικισµών είναι ακτινωτού τύπου µε τροφοδότηση κυρίως δια βαρύτητας από δεξαµενή που βρίσκεται σε υψηλότερα σηµεία.

πηγή: http://blogs.sch.gr/1lykzaky/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!