Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Η ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΕΥΓΕΝΩΝ, ΣΤΗΝ ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ: απο την Καίτη Λυμούρη

   


Πολλές και ποικίλες ήταν οι διατάξεις που καθόριζαν τα προσόντα που έπρεπε να έχει κανείς για την εγγραφή στην  τάξη των ευγενών ή του αρχοντολογιού.
Ο υποψήφιος έπρεπε να αποδεχτεί ότι ήταν νόμιμος γιος  ευγενούς και να πιστοποιήσει ότι είχε τους τρεις αστικούς  βαθμούς, δηλαδή ότι ούτε εκείνος ούτε ο πατέρας του ούτε ο  παππούς του ασκούσαν ευτελές επάγγελμα. Έπρεπε επίσης  να διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία στην πόλη. Οι κανονισμοί ήταν αυστηρότεροι για τους ξένους.
Στην Κέρκυρα  απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή ξένου στην τάξη των ευγενών ήταν η δεκαετής παραμονή του στο νησί ( το 1565 η απόφαση τροποποιήθηκε και αρκούσαν μόνο πέντε
έτη ) και η απόδειξη της ευγενούς καταγωγής του.
Επειδή όμως στα μέσα του 16ου  αιώνα  σημειώθηκαν διάφορες παρατυπίες στην αναγνώριση των ευγενών και άτομα χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα κατόρθωναν να  εξαγοράζουν με χρήματα ή διάφορες υπηρεσίες προς το  δημόσιο τα προνόμια των ευγενών - γεγονός που  προκαλούσε συχνές διαμαρτυρίες και αμφισβητήσεις - σχηματίστηκε ιδιαίτερο βιβλίο, η χρυσόβιβλος  [ LIBRO D’ORO ] όπου καταχωρίστηκαν όλα τα ονόματα  των ευγενών οικογενειών,όλων των νησιών...
Σχόλιο από Skouliki: 
Ευχαριστώ θερμά την Καίτη Λυμούρη για την διάθεση της πνευματικής της ιδιοκτησίας προς δημοσίευση εδώ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!