Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Να πιάσουμε τη μαλλιαρή !!!





Της Αναλήψεως ως γνωστό 40μέρες μετά το Πάσχα και πάντα πέφτει Πέμπτη η παράδοση λέει οτι μικροί μεγάλοι πέφτουν στη θάλασσα να κάνουν το πρώτο τους μπάνιο και πιάνουν τη μαλλιαρή !!!
Το "πιάσαμε την μαλλιαρή" μεταφορικά μας παραπέμπει στο αιδοίο της γυναίκας λόγω προφανούς ομοιότητας στο τρίχωμα, για αυτό έχουμε και τα πονηρά σχετικά γελάκια...
Λοιπόν την πρωτομαγιά πιάνουν οι γυναίκες το μαγιόξυλο και της Αναλήψεως οι άντρες την μαλλιαρή: Κανένας παραπονούμενος λοιπόν!!"
Στην πραγματικοτητα η πέτρα αυτή, με το ρίζωμα και τη βλάστησή της μέσα στη θάλασσα, συμβολίζει όλη τη δύναμη και την ουσία του στοιχείου αυτού, που, κατά τον Ευριπίδη, "κλύζει πάντα τ'ανθρώπων κακά" (Ιφιγένεια η εν Ταύροις, 1193).
Είναι δηλαδή η θάλασσα καθαρκτική και ανανεωτική, ιδιαίτερα την ημέρα της Αναλήψεως, όταν με την παρουσία του Χριστού στους αιθέρες, ουρανός και θάλασσα έχουν αγιασθεί."
Οι παλιοί γιαγιάδες και μητέρες μας συνήθιζαν να μαζεύουν νερό από σαράντα κύματα , ραντίζουν μ' αυτό το σπίτι και λένε : " Όπως ανελήφτηκε ο Χριστός , έτσι ν' ανεληφτεί από το σπίτι μας η κακογλωσσιά , η αρρώστεια , το κακό μάτι και όλα τα κακά ".
Ή αλλού « Έξω ψύλλοι και κοριοί, μέσα η πέτρα η μαλλιαρή»
Χρόνια πολλά λοιπον... και του χρόνου!!!!!!!!!!!!

2 σχόλια:

  1. Θυμάμαι πως κάναμε πάντα το πρώτο μπάνιο την ημέρας της Αναλήψεως. Κι εγώ είχα σκοπό να τηρήσω το έθιμο χθές, αλλά μας τα χάλασε ο καιρός!!!! Μας έχει τρελάνει ο άνεμος αυτές τις ημέρες!!
    Καλό Σαββατοκύριακο, σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Marie-Anne καλημερα, να εισαι καλα!!!!
    καλο καλοκαιρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!