Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Ζακυνθινη Κουλούρα Χριστουγέννων

Θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια, κάθε Χριστούγεννα μοσχοβολούσε το σπίτι από την κουλούρα που έφτιαχνε για να την κόψουμε . Μέσα της έκρυβε το ηύρεμα (ένα νόμισμα) και για να θυμάται που το έβαλε, έβαζε από κάτω ένα σπίρτο για σημάδι.....


Χαιρόμασταν όταν κερδίζαμε το ηύρεμα, και σαν μεγαλώσαμε λίγο μάθαμε το μυστικό της και ψάχναμε από κάτω την κουλούρα για να δούμε το σημάδι της μπας και κερδίσουμε το φλουρί....
Τι υλικά θέλουμε για αρχή: 1 κιλό αλεύρι 2-3 φακελάκια ξηρή μαγιά 2 φλυτζάνια του καφέ κόκκινο κρασί και ζεστό νερό. Ρίχνουμε τα υλικά σε μια μικρή λεκάνη και τα ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια και να στέκει λίγο. Αφήνουμε την ζύμη για 2-3 ώρες για να φουσκώσει σκεπασμένη σε ζεστό μέρος. Η γιαγιά μας το σκέπαζε στα στρωσίδια του κρεβατιού και έβαζε από πάνω μάλιστα και ένα ανδρικό παντελόνι ή εσώρουχο.... ( Έλεγε να φουσκώσει όπως φουσκώνει το...ρούχο του άνδρα όταν.... χιχιιχιχιχ)

Για να μην ξεφεύγω όμως, ας συνεχίσουμε την συνταγή μας:
Μόλις φουσκώσει η ζύμη προσθέτουμε:
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο,
1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες και 1 σουλτανίνα,
1 φλιτζάνι καρύδια,
1 φλιτζάνι ζάχαρη,
ξύσμα από ένα πορτοκάλι κι από ένα μανταρίνι
λίγο κουκουνάρι
μισό κουτάλι του γλυκού αλάτι
2 δυο κουταλιές του γλυκού κανέλα τριμμένη
μια μύτη από το κουτάλι . γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλιά γλυκάνισο, και τα ζυμώνουμε πάλι όλα μαζί μέχρι να γίνει η ζύμη μας ομοιογενή.
Το ζυμάρι αυτό το βάζουμε σε ταψάκι λαδωμένο (για να ξεκολλάει μετά η κουλούρα) και το αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος καμιά ώρα να φουσκώσει( ίσως και περισσότερο αν χρειαστεί!). Όταν φουσκώσει προθερμαίνουμε το φούρνο και το βάζουμε μέσα για να ψηθεί περίπου 1 με 1,5 ώρες στους 180-190 βαθμούς.

Όταν ψηθεί, την βγάζουμε από τον φούρνο και την αλείφουμε με νερόμελο( μέλι και νερό σε αναλογία 1 προς 1 κουταλιές). Από πάνω κοσκινίζουμε άχνη ζάχαρη και είναι έτοιμη η Ζακυνθινή κουλούρα μας. Άντε καλοφάγωτη και καλά Χριστούγεννα.

skouliki


4 σχόλια:

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!