Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Λίγα λόγια για το Κρυονέρι Ζακύνθου!

Κρυονέρι, και μόνο το όνομα αυτό σε παραπέμπει σε κρύα νερά. Επειδή σαν λαός δυστυχώς έχουμε μνήμη χρυσόψαρου θα αποτολμήσω να υπενθυμίσω μερικά στοιχεία σχετικά με το Κρυονέρι Ζακύνθου.
Πολλοί Ζακυνθινοί ακόμα και σήμερα πιστεύουν ότι, το όνομα της περιοχής προέρχεται από τα κρύα νερά στη θάλασσα....
Ας δούμε όμως συνοπτικά μερικά γεγονότα: κατά τον 6ο αιώνα οι τότε κατακτητές της Ζακύνθου, οι Ενετοί κατασκεύασαν αυτό το Υδραγωγείο.Το Ενετικό υδραγωγείο βρίσκεται στην περιοχή Κρυονέρι της πόλης της Ζακύνθου. Με το υδραγωγείο αυτό τροφοδοτούσαν με νερό πόσιμο την πόλη της Ζακύνθου, αλλά και τα διερχόμενα πλοία.

 
Ναι, εκεί στο Κρυονέρι υπήρχε τρεχούμενο νερό και μάλιστα δροσερό. Το νερό πήγαζε κάτω από τον κόκκινο βράχο, (ναι αυτόν που έγινε διάσημος λόγω του Ξενόπουλου), αλλά με τον σεισμό του 1953 στέρεψε(αυτό   ειναι  με ερωτηματικό) η πηγή, και φυσικά σκεπάστηκε με τα χώματα της κατολίσθησης του κόκκινου βράχου. Εκεί σκεπασμένο έμεινε και το βενετσιάνικο υδραγωγείο. Πάνω στα χώματα που σκέπαζαν το υδραγωγείο, μετά τον σεισμό, λειτούργησε μάλιστα και κέντρο διασκέδασης,  ξεχασμένο   από όλους, ή μάλλον σχεδόν από όλους.....


Ευτυχώς, με τις προσπάθειες δυο αρχιτεκτόνων, ξεθάφτηκε το βενετσιάνικο υδραγωγείο και αναδείχτηκε μετά από πολλά χρονιά αφάνειας.

Σήμερα στέκει το βενετσιάνικο υδραγωγείο εκεί στο Κρυονέρι, χωρίς οι πολλοί να ξέρουν ότι από εκεί πήρε το όνομα της η περιοχή όλη!


Για την όποια συντήρηση σήμερα του μνημείου - υδραγωγείου αυτου δεν θα σχολιάσω...
ΥΓ :Σχόλια σας σχετικά με την ιστορία αυτού του τόπου ειναι πάντα ευπρόσδεκτα, αλλωστε οι μνήμες όλων ειναι ιστορία, και θέλω να διδάσκομαι!
skouliki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!