Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Χρόνια πολλά της Παναγίας, με όποιο από τα 300 ονόματα κι αν την ξέρετε!!!

   


Χρόνια πολλά
Η πίστη, η αγάπη, η γόνιμη σκέψη και η εφευρετικότητα οχι μόνο των καλλιτεχνών και των λογιών, αλλά και του απλού πιστού λαού προς την Παναγιά φαίνεται και απο τις επωνυμίες που της έχουν δώσει, που ξεπερνούν τις τριακόσιες και που μπορούν να χωριστούν σε οκτώ κατηγορίες.
1. Από την παράσταση της Παναγιάς στην εικόνα:
Τέτοια ονόματα είναι της ΒΡΕΦΟΚΡΑΤΟΥΣΑΣ, ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑΣ, ΤΗΣ ΓΑΛΑΚΤΟΤΡΟΦΟΥΣΑΣ, ΤΗΣ ΠΛΑΤΥΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ, ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΗΣ και άλλα.
Ειναι ακόμη το επίθετο "ΔΕΞΙΟΚΡΑΤΟΥΣΑ", Η "ΔΕΞΙΑ", οταν κρατάει τον Χριστό στο δεξί της χέρι και όχι προς το μέρος της καρδιάς της.
Ακόμη "ΜΕΓΑΛΟΜΑΤΑ", όταν ο εικονογράφος εχει ιστορήσει την Παναγιά με μεγάλα μάτια. Υπάρχουν και ονόματα που συνδυάζονται με μιαν ιερή ιστορία. λ.χ. το όνομα της εικόνας "ΆΞΙΟΝ ΕΣΤΙ", που ειναι θησαυρισμένη στο ναο του πρωτάτου, στις Καριές του αγίου όρους και πήρε το ονομα απο το θαύμα που επιτελέστηκε απο τον αρχάγγελο Γαβριήλ.
Κατά την παράδοση ο αρχάγγελος εψαλε τον γνωστό ύμνο "αξιον εστιν.." σε πλάκα και έγινε άφαντος.
Επίσης το επίθετο "ΤΡΙΧΕΡΟΥΣΑ" το πήρε η εικόνα απο το ότι υπάρχει σ' αυτήν ένα τρίτο χέρι, που συμβολίζει το θαύμα που συνέβη στον υμνητή και δογματίσαντα για την Παναγιά άγιο Ιωάννη τον δαμασκηνό. Το δεξί χέρι του το έκοψαν μουσουλμάνοι και θαυματουργικά αποκαταστάθηκε.
Η Παναγιά η "ΕΣΦΑΓΜΕΝΗ" ονομάστηκε ετσι γιατί κατά την παράδοση μοναχός θύμωσε μαζί της και με μαχαίρι χτύπησε την εικόνα της Παναγιάς στο πρόσωπο. Τότε από την εικόνα άρχισε να τρέχει αίμα, ενώ ο μοναχός τυφλώθηκε. Ο μοναχός ζήτησε συγγνώμη και συγχωρήθηκε. Υπάρχει ακόμη η Παναγιά η " ΠΥΡΟΒΟΛΗΘΕΙΣΑ", στη μονή Βατοπεδίου, αφού την εικόνα της την χτυπήσαν με όπλο Τούρκοι.
"ΣΦΑΓΜΕΝΗ" είναι και η εικόνα της Παναγιάς της Πορταϊτισσας, της μονής Ιβήρων, που ονομάστηκε έτσι με το θαύμα που έκανε η Παναγιά, να φανερώσει τη θέληση της να παραμείνει στην είσοδο της μονής ως θυρωρός, για να την προστατεύει...

2. Από τον τόπο της.
Έτσι υπάρχει Η Πανάγια Η ΑΘΗΝΙΩΤΙΣΣΑ, Η ΒΟΥΡΛΙΩΤΙΣΣΑ, Η ΚΥΚΚΩΤΙΣΣΑ, Η ΚΑΣΤΡΙΩΤΙΣΣΑ, Η ΚΑΜΠΟΥ, Η ΠΥΡΓΙΑΝΗ, Η ΕΓΚΛΕΙΣΤΡΙΑΝΗ (ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ), Η ΣΠΗΛΙΑΝΗ, Η ΜΕΓΑΛΟΣΠΗΛΑΙΩΤΙΣΣΑ (ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ), Η ΤΟΥΡΛΙΑΝΗ, Η ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ, Η ΚΑΛΑΜΟΥ, Η ΚΑΜΙΝΙΩΤΙΣΣΑ, Η ΒΛΑΧΕΡΝΙΤΙΣΣΑ, Η ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑ, Η ΣΟΥΜΕΛΙΩΤΙΣΣΑ, Η ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑ, Η ΚΑΤΑΠΟΛΙΑΝΗ, Η ΧΟΖΟΒΙΩΤΙΣΣΑ (ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΧΟΖΕΒΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΟΠΩΝ), Η ΝΕΑΜΟΝΗΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ (ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ), Η ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ, Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΤΙΣΣΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Η ΈΛΩΝΗ, Η ΤΡΟΟΔΙΤΙΣΣΑ, Η ΚΥΚΚΩΤΙΣΣΑ, Η ΜΑΛΕΒΗ (ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΟΣ ΠΑΡΝΩΝ, ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΕΒΟΣ), ΤΩΝ ΧΑΛΚΕΩΝ (ΧΑΛΚΟΥΡΓΩΝ) ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Η ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ.

3. Από την τεχνοτροπία του ναού της.
Τέτοια επίθετα είναι: Η ΘΟΛΟΣΚΕΠΑΣΤΗ, Η ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΗ, Η ΠΕΛΕΚΗΤΗ, Η ΚΡΕΜΑΣΤΗ, Η ΜΑΡΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ.

4. Από το όνομα του κτήτορα του ναού η της μονής της.
Τέτοια επίθετα είναι: ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΑΧΕΙΑ, Η ΓΛΥΚΕΙΑ ( ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΓΛΥΚΥΣ), Η ΠΕΡΛΙΓΚΟΥ, Η ΛΥΚΟΔΗΜΟΥ, Η ΚΟΡΟΒΙΛΙΑ, Η ΚΑΠΝΙΚΑΡΕΑ.

5. Από τον μήνα που εορτάζεται η Παναγιά: ΣΟΤΟΜΠΡΙΑΝΗ, ΒΡΕΧΟΥΣΑ, ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΝΗ ΚΑΙ ΔΕΚΑΠΕΝΤΟΥΣΑ, ΤΡΙΤΙΑΝΗ, ΜΕΣΟΣΠΟΡΙΤΙΣΣΑ, ΒΡΟΝΤΟΥ, ΑΚΑΘΗ ( ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΑΘΙΣΤΟ ΎΜΝΟ).

6. Από τα θαύματα της Παναγιάς: ΓΟΡΓΟΫΠΗΚΟΟΣ, ΕΛΕΟΥΣΑ, ΕΛΕΗΣΤΡΑ, ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΙΜΑΤΟΥΣΑ Η ΓΑΙΜΑΤΟΥΣΑ ( ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ), ΥΓΕΙΑ, ΥΠΑΚΟΗ, ΨΥΧΟΣΩΣΤΡΑ, ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΡΑ, ΠΑΥΣΟΛΥΠΗ, ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ, ΜΥΡΟΒΛΥΤΙΣΣΑ.

7. Εγκωμιαστικά από την έξαρση της αγάπης των πιστών. Συνήθως χρησιμοποιείται επίθετο με πρώτο συνθετικό τον χρυσό: ΧΡΥΣΟΚΕΛΛΑΡΙΑ, ΧΡΥΣΟΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑ, ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ, ΧΡΥΣΟΓΑΛΟΥΣΑ, ΧΡΥΣΟΠΟΔΑΡΙΤΙΣΣΑ, ΧΡΥΣΟΧΕΡΙΑ... Υπάρχουν όμως και άλλα, όπως ΑΓΓΕΛΟΚΤΙΣΤΗ, ΑΕΡΙΝΗ, ΑΝΑΦΩΝΗΤΡΑ, ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ, ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ, ΤΡΑΝΗ, ΧΙΛΙΑΡΜΕΝΙΤΙΣΣΑ, ΑΝΘΟΦΟΡΟΥΣΑ, ΑΣΠΡΟΦΟΡΟΥΣΑ.

8. Αυτά που τις έδωσαν οι υμνογράφοι της εκκλησιάς. κυρίως προέρχονται απο τον ακάθιστο ύμνο: ΑΜΟΛΥΝΤΟΣ, ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ, ΚΑΘΕΔΡΑ, ΚΛΙΜΑΞ, ΣΚΕΠΗ, ΠΟΛΗ, ΠΑΡΑΚΛΗΣΙΣ, ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ, ΚΑΤΑΦΥΓΗ, ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ, ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΑΧΩΡΗΤΟΥ, ΌΡΟΣ ΑΛΑΤΟΜΗΤΟΝ, ΡΟΔΟ ΤΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟΝ, ΑΡΟΥΡΑ ΒΛΑΣΤΑΝΟΥΣΑ και άλλα.
Πηγή: http://www.antibaro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!