Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Αφιέρωμα στο Σκουλικάδο Ζακύνθου, για να μην ξεχνιόμαστε........

Ένα αφιέρωμα  από την καθημερινή τοπική εφημερίδα της Ζακύνθου :Ημέρα τση Ζάκυνθος,  για το χωριό μας και  ειδικά  για τον πολιτιστικό μας σύλλογο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ...
   
ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ – Αυτή η κολόνια κρατάει πάνω από ένα αιώνα

ΣΚΟΥΛΙΚΑΔΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Είναι ένα χωριό στη Ζάκυνθο, όπου οι κάτοικοι – όπως όλοι οι Ζακυνθινοί – έχουν στις φλέβες τους την τέχνη. Μόνο που εδώ, στο Σκουλικάδο αυτό το χάρισμα δεν το κρατάνε για τους εαυτούς τους, αλλά το εξωτερικεύουν με κάθε ευκαιρία και σε κάθε τόπο.


Ένας στους τρεις κατοίκους συμμετέχει ενεργά στον »Ερωτόκριτο», τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού, που από το 1984 δεν παύει να παράγει πολιτισμό.
Το Σκουλικάδο, που ο θρύλος λέει ότι πήρε τ” όνομά του από μιά μικρή σκάλα – την σκαλούλα – έχει περίπου 480 κατοίκους. Από αυτούς οι 150 δραστηριοποιούνται ενεργά στα τμήματα χορού, στο θεατρικό, στο μουσικό, αλλά και στη βιβλιοθήκη. Τ” όνομα του συλλόγου προήλθε από την “Γκιόστρα”, που στο δεύτερο μέρος της περιλαμβάνει αποσπάσματα από τον “Ερωτόκριτο”.
Κάποιοι λένε ότι στο χωριό παίχτηκε “Ερωτόκριτος” από το 1900. Όπως και να “χει, από εδώ και σχεδόν 30 χρόνια οι κάτοικοι του χωριού ξαναζωντάνεψαν την παράδοση και αξιοποίησαν το ταλέντο των κατοίκων στις τέχνες.

Την Κυριακή το βράδυ, ολόκληρο το χωριό βρέθηκε στο προαύλιο του πνευματικού κέντρου για τον ετήσιο θερινό χορό. Μου έκανε εντύπωση οτι το »βάρος» της εκδήλωσης είχε πέσει στα παιδιά. Κι αυτά – απελευθερωμένα λες – απο το φορτίο των μαθημάτων και του διαβάσματος, δεν χόρεψαν απλώς. Έδωσαν ολόκληρη παράσταση.
Τούτο το χωριό, είναι ένα περήφανο Ζακυνθινό χωριό, γιατι πάνω απ” όλα μαθαίνει τα παιδιά του ν” αγαπούν το νησί. Την Ελλάδα και τις παραδόσεις της. Γιατί μαθαίνει τα παιδιά του να είναι καλύτερα από τους μεγάλους.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ TOY Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΣΤΗΝ «ΗΜΕΡΑ»

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!!!
    Χιλιάδες μπράβο σε όλους!!!
    Είχαμε πάει στη Ζάκυνθο πριν από καμιά δεκαριά χρόνια, και ενθουσιαστήκαμε, από τους ανθρώπους της. Παντού μουσική, παντού πολυφωνίες, παντού τραγούδι!!!! Ακόμη και ο πιο απλός κάτοικος. Μέσα κι εμείς, που σαν μουσικοί, τι καλύτερο θέλαμε!!!
    Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις!!!
    Πολλά φιλιά σε όλους τους Ζακυνθινούς, τους ωραίους ανθρώπους:::

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ροδουλα καλησπέρα, σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια......
    καθε τοπος της χωρας μας και μια ομορφια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!