Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Οι οβριές ή οβρυές ή αβρονιές ή αβρουνιες ή βεργιά ή δράμια


Οι οβριές ή οβρυές ή αβρονιές ή αβρουνιες ή βεργιά ή δράμια όπως αποκαλούνται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας μοιάζουν λίγο με τα άγρια σπαράγγια, αλλά είναι πιο λεπτά, ανοιχτοπράσινα και είναι πολύ πικρα. Τα βρίσκεις σε ακαλλιέργητα σκιερά μέρη, μπλεγμένα πάνω σε θάμνους και με τις τρυφερές μύτες των βλαστών να εξέχουν.

Από τις αρχές της άνοιξης και για ένα μήνα περίπου κάνουν την εμφάνισή τους .
Πάντα είχα συνδυάσει την σαρακοστή με το μάζεμα των οβριών όπως τις λέμε εμείς στα Επτάνησα Βραστές με λαδάκι ελιάς αλλά απαραίτητα με μπόλικο λεμόνι μέσα είναι μούρλια.


 Διακρίνεται εύκολα το φυτό, αυτή την εποχή από τσι κορφάδες που εξέχουν από τα αγριάγκαθα τσου όχτους και τα βάτα, αλλά και από το σχήμα καρδιάς φύλλα του!
Με μια χεριά (χούφτα) κάνεις ένα πολύ γευστικό πιάτο και σας πληροφορώ ότι οι παλαιοι έλεγαν ότι το ζουμί τσου με λεμόνι πάντοτε, είναι φάρμακο για ένα σωρό ασθένειες....
Προσοχή: το σκληρό ξυλώδες μέρος του φυτού, καθώς επίσης και η ρίζα του είναι ένα ισχυρό δηλητήριο. Επίσης μην κατά λάθος βάλεις το χέρι στο στόμα εφόσον τις μαζεύεις, διότι όσο νερό και να πιεις μετά, η γεύση της πικράδας δεν φεύγει με τίποτα.
skouliki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!