Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Το Σκουλικάδο.......



Το Δ.Δ. Σκουλικάδο βρίσκεται στο Β.Δ. μέρος της Ζακύνθου, κάτω από τους πρόποδες του όρους Βραχίωνα και απέχει 13 χλμ από την πόλη της Ζακύνθου.

Το μεγαλύτερο μέρος του χωριού βρίσκεται χτισμένο πάνω σε τρεις λόφους, ενώ το υπόλοιπο είναι απλωμένο στο πεδινό τμήμα μέχρι την επαρχιακή οδό Ζακύνθου-Βολιμών. Συνορεύει με τα Δ. Δ. Αγίου Δημητρίου, Καλλιθέας, Κάτω Γερακαρίου, και Γυρίου.
Η εκκλησία της Παναγίας στο Σκουλικάδο

Ο πληθυσμός του είναι 574 κάτοικοι (απογραφή 2001), οι οποίοι κυρίως είναι αγρότες (παραγωγοί ελαιολάδου, μαύρης σταφίδας και οπωροκηπευτικών) ή διατηρούν εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως εκτός του χωριού.
Το Σκουλικάδο αποτελούσε παλιά (1866-1912) την έδρα του Δήμου Μεσογαίων και στη συνέχεια αποτέλεσε την Κοινότητα Σκουλικάδου. Μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το Σκουλικάδο είτε ακολουθώντας τη γραφική διαδρομή από το λεγόμενο «δρόμο της Ρίζας» στους πρόποδες του βουνού, ή από την επαρχιακή οδό Ζακύνθου-Βολιμών.
Στο Σκουλικάδο αξίζει να θαυμάσει κάποιος την κεντρική εκκλησία του χωριού αφιερωμένη στην Παναγία, και το πολύ ψηλό καμπαναριό με τα εκατό σκαλοπάτια και τις τέσσερις μελωδικές καμπάνες, που βρίσκεται δίπλα Από το σημείο αυτό υπάρχει πανοραμική θέα προς τα Β.Δ. του νησιού φτάνοντας μέχρι τη θάλασσα και τις βορειοδυτικές ακτές της Ζακύνθου. Επίσης σημαντικό μνημείο αποτελεί και ο ναός του Αγ. Νικολάου του Μεγαλομάτη με τη θαυματουργή εικόνα που βρέθηκε στο σημείο όπου έχει χτιστεί ο ναός. 
Ο Αγ. Νικολάος του Μεγαλομάτη   στο  Σκουλικάδο

Στο πεδινό τμήμα του χωριού, βρίσκεται η πλατεία με το Παλιό Δημοτικό Σχολείο (τώρα Νηπιαγωγείο) και την παλιά Σχολή Οικοκυρικής (τώρα Πολιτιστικό Κέντρο Σκουλικάδου) και επί της επαρχιακής οδού το νέο κτήριο του 3ου Δημοτικό Σχολείου Ρίζας. Στο χωριό λειτουργεί Πολιτιστικός Σύλλογος με πλούσια δραστηριότητα, όπως λαϊκά χορευτικά συγκροτήματα παιδιών και νέων, μουσικό τμήμα βιβλιοθήκη και θεατρική ομάδα με αξιόλογο έργο. 


Το Σκουλικάδο αν και βρίσκεται στα μεσόγεια είναι τόσο γνωστό, όσο τα παράλια της Ζακύνθου, και αποτελεί την άλλη, δική μας πλευρά, της ζωής και της ομορφιάς της Ζακύνθου.

πηγή:http://www.erotokritos.net

5 σχόλια:

  1. Απο'κει κατάγεται και το skoyliki?
    Πως είχα την εντύπωση ότι κατάγεται απ'την Χίο??

    Καλή εβδομάδα
    με φιλιά θαλασσινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπέρα Ζουζου, καλή βδομάδα......
    στην χιο έζησα για 4 χρόνια, τα τελευταία πριν παω Αθήνα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εν πρώτοις ευχαριστώ για την παρακολούθηση. Κατά δεύτερο, έδεκει οπού λες 'Το καμπαναρίο της Παναγίας' είναι το 'Καμπαναρίο της Αγίας Μαρίνας στο Φαγιά', οπού του έβαλε φουρνέλο η Μ.Ο.Μ.Α. με τσι σεισμούς και μετά το εματαχτίσανε, να ΄ναι καλά οπού είχανε συγχωριανό τον Καθηγητή το Ζήβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπέρα Δονη μας, σε ευχαριστώ για την επισήμανση........ βλέπεις ο δαίμων της απροσεξίας μου με έκανε μα γράψω λάθος, το διόρθωσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!