Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Το πάτημα του αγίου Γεωργίου στον Άγιο Γεώργιο Συκούση


Το χωριό άγιος Γεώργιος Συκούσης, είναι ένα χωριό στην Χίο 12 χιλιόμετρα περίπου από την πόλη της Χίου. Χτισμένο στην κορυφή του λόφου, είναι η συνέχεια της μονής αγίου Γεωργίου, η οποία παραχωρήθηκε στο παρελθόν από την εκκλησία στους χωρικούς για να κατοικήσουν.   

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησιά της μονής, η οποία αν και έχει υποστεί σοβαρές επεμβάσεις στην αρχιτεκτονική της με τις κατά περιόδους επισκευές, δεν παύει να είναι ένα μνημείο αξιοθαύμαστο, το οποίο είναι της ιδίας περιόδου που χτίστηκε η νέα Μονή (11ος αι μχ). Λέγεται μάλιστα ότι θεμελιωθήκαν με την ιδία αρχιτεκτονική.

Σήμερα όμως δεν θα γράψω για την ιστορία του χωριού, διότι δεν έχω και την απαιτούμενη γνώση. Απλά θα μεταφέρω την λαϊκή παράδοση γύρω από τον άγιο της εκκλησιάς μας, όπως αυτή κυκλοφορεί στο χωριό αυτό:

Οι κάτοικοι λοιπόν στο χωριό αυτό ισχυρίζονται ακόμα και σήμερα ότι ακούν πατήματα αλόγου στον περίβολο της εκκλησίας, αλλά και στο υπόλοιπο χωριό. Όταν το άκουσα πρώτη φορά, μου φάνηκε σαν ένα όμορφο παραμύθι. Τι σχέση θα μπορούσε να έχει ο Άγιος με αυτό το χωριό;;;

Κι όμως η ιστορία της παράδοσης αυτής έχει και συνεχεία:

Όποιος πλησιάζει στην κεντρική πλατεία του παλιού χωριού ( αυτό που ήταν παλιά η μονή) αντικρίζει ένα εικονοστάσι με ένα βράχο ύψους 1 μέτρου από πίσω του. Πινακίδα η άλλη ένδειξη δεν έχει εκεί.

Ρωτώντας τι είναι αυτός ο βράχος μέσα στο πλακόστρωτο έμαθα ότι αυτός ο βράχος αντιστάθηκε στις μπλουλτόζες όταν προσπάθησαν να φτιάξουν το δρόμο, και οι δυναμίτες που τοποθετηθήκαν δεν έκαναν καμιά δουλειά. 


Το πάτημα από το άλογο του αγίου Γεωργίου πάνω στο βράχο αυτό του προσδίδει μια ιερότητα στον χώρο. Ετσι στήθηκε το εικονοστάσι και παρέμεινε ο βράχος αυτός στο μέσο του δρόμου για αν θυμίζει ότι ο τόπος είναι ιερός.
skouliki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!