Αν σε μισήσουν: αγάπησέ τους, Αν σε πληγώσουν: λάτρεψέ τους, Αν σε πικράνουν: συγχώρεσέ τους... Μην ξεχνάς: ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Άγιος Γεράσιμος: Ο άγιος της Κεφαλονιάς.


Σύμφωνα με την παράδοση, ο Άγιος Γεράσιμος έχει γεννηθεί στα Τρίκαλα Κορινθίας, το 1506.  Απόγονος της οικογένειας των Νοταράδων από το Βυζάντιο, ο Άγιος είχε πατέρα του τον Δημήτριο Νοταρά και μητέρα του την Καλή.       
Λέγεται μάλιστα ότι ο προπάπος του, Λουκάς Νοταράς ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός του Βυζαντίου και συγγενής με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Το βαφτιστικό του όνομα ήταν Γεώργιος.


 Το σκήνωμα του Αγίου  
Όπως όλα τα αρχοντόπουλα εκείνης της εποχής έτσι και ο Άγιος έτυχε της ανάλογης μόρφωσης.
Την εποχή εκείνη, ένα σημαντικό κέντρο των γραμμάτων ήταν τα Ιόνια νησιά και ιδιαίτερα η Ζάκυνθος. Παρ’ όλη την κατάκτηση του νησιού από τους Ενετούς υπήρχε εκεί ένας αναγεννησιακός αέρας σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Έτσι ο νεαρός Γεώργιος σε ηλικία είκοσι ετών βρίσκεται στη Ζάκυνθο. Όμως εκεί δεν θα μείνει για πολύ. Η σχέση του με την ορθόδοξη πίστη είναι πολύ βαθειά για τον νεαρό Γεώργιο και τον γεμίζει με τις ανησυχίες της μάθησης. Αποφασίζει και ξεκινάει για ένα προσκύνημα στα σημαντικότερα θρησκευτικά και πνευματικά κέντρα της εποχής του.
Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί και θα επισκεφτεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να πάρει την πατριαρχική ευλογία. Στη συνέχεια της πορείας του θα βρεθεί στο Περιβόλι της Παναγίας, στο Άγιο Όρος και θα γίνει μοναχός. Δεν είναι εξακριβωμένο σε ποιά ακριβώς μονή έμεινε όμως πιθανώτερη είναι η μονή των Ιβήρων όπου, όπως λέγεται, ασκήτεψε στο κελί του Αγίου Βασιλείου.
Στο Άγιο Όρος έμεινε για μεγάλο διαστημα, αν και δεν είναι γνωστός ο ακριβής χρόνος.
 Μια άποψη του εσωτερικού του ναού.  

Στη συνέχεια έφτασε στους Αγίους Τόπους το 1538 όπου εκτός από τον Πανάγιο Τάφο επισκέφτηκε τη Δαμασκό, τη Συρία, την Αλεξάνδρεια, την Αντιόχεια και την έρημο της Θηβαϊδας.
Επιστρέφει στα Ιεροσόλυμα όπου ο Πατριάρχης Γερμανός εκτιμώντας την προσωπικότητά του τον διορίζει Κανδηλανάπτη στον Πανάγιο Τάφο και τον χειροτονεί διάκονα με το όνομα Γεράσιμος, προς τιμή του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη.

Ο πλάτανος, στον περίβολο του ναού, τον οποίον εφύτεψε ο Άγιος 
Μετά από τα Ιεροσόλυμα θα βρεθεί στην Κρήτη όπου εκεί θα παραμείνει για δυό χρόνια για να επιστρέψει στη συνέχεια στη Ζάκυνθο, μετά από είκοσι χρόνια απουσίας του από το νησί. Εκεί θα ασκητέψει σε μιά σπηλιά στον Άγιο Νικόλα, στο Γερακάρι. Στη σπηλιά αυτή οι Ζακυνθυνοί θα δώσουν το όνομα Σπηλιά του Αγίου Γερασίμου, όπου μέχρι σήμερα διατηρεί αυτό το όνομα.
Την ίδια περίοδο που ο Άγιος Γεράσιμος ασκήτευε στη σπηλιά, στον Άγιο Νικόλα, γεννιέται στη Ζάκυνθο ο Άγιος Διονύσιος. Ο Διονύσιος, μεγαλώνοντας, επηρεάστηκε πάρα πολύ από την προσωπικότητα του Αγίου Γερασίμου, ο οποίος είχε γίνει πάρα πολύ γνωστός στο νησί.

Ο ναός του Αγίου Γερασίμου.

Ήταν τότε η εποχή της κατάκτησης των νησιών του Ιονίου από τους Ενετούς, Η καθολική εκκλησία προσπαθεί να πάρει πιστούς από τον ντόπιο πληθυσμό του νησιού της Ζακύνθου. Ο Άγιος Γεράσιμος αποφασίζει τότε και ταξειδεύει στην Κεφαλονιά. Αρχικά ασκητεύει σε ένα σπήλαιο κοντά στο Αργοστόλι, στην περιοχή της Λάσσης. Εκεί θα μείνει για έξη περίπου χρόνια όπου και θα αποφασίσει να εγκατασταθεί στα Ομαλά. Μια περιοχή που βρίσκεται στις ρίζες του μεγάλου βουνού, του Αίνου.

Το εσωτερικό του ναού. 


Στην περιοχή των Ομαλών υπήρχε ένα ερημοκκλήσι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το ερημοκκλήσι αυτό, μαζί με τα γύρω χτήματα το 1561 θα παραχωρήση στον Άγιο Γεράσιμο ο ιερέας της περιοχής Γεώργιος Βάλσαμος. Το ερημοκκλήσι αυτό, ο Άγιος, θα το μετατρέψει σε μονή με το όνομα Αγία Ιερουσαλήμ. Και εκεί θα αρχίσουν να συρρέουν οι πιστοί, οι οποίοι τον πίστευαν σαν Άγιο και δάσκαλο, για να ακούσουν την διδασκαλία του. Ακόμη μάζευε γύρω του τα παιδιά και τους μάθαινε γράμματα.

Μια ακόμη γενική άποψη του ναού. 


Εικοσιτέσσερα χρόνια θα ασκητέψει στην Νέα Ιερουσαλήμ και το 1579 θα αφήσει εκεί την τελευταία του πνοή. Οι ιερείς ντύνουν τον Άγιο με τα άμφιά του, τα οποία φέρει μέχρι σήμερα και τον ενταφιάζουν μέσα στον ναό, στον νότιο τοίχο. Η ανακήρυξή του σε Άγιο έγινε το 1622 και ονομάστηκε «νέος ασκητής» για να ξεχωρίζει από τον Άγιο Γεράσιμο τον Ιορδανίτη.
Η μνήμη του Αγίου Γερασίμου γιορτάζεται στις 20 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ευχαριστώ που ήρθες να με επισκεφτείς, Μιας και ήρθες κανε τον κόπο και γράψε εδώ το σχόλιο σου!